Thursday, April 30, 2009

UDANG GORENG TEPUNG


SALAM...
Menu hari ni ...request dari abg long,resepi dari kak fida MYR.malas nak cerita panjang2 ,susah hati sebenarnya ni....pertama kunci kereta tertinggal dalam kereta- macam mana boleh jadi macam niii.arghhh ni sebab nak cepat tadi....nak masak untuk dorg,hari ni dah terpaksa jadi menteri pengangkutan pula...ambil anak2 sekolah sebab my hubby kena kerja sampai jam 12 tengah malam ni(tadi pun nampak kat opis LHDN tu macam pasar malam ja ramai org...haa tu la last minute baru kelam kabut....eh ke situ pula membebel ye.ni tengah berfikir macam mana nak bgtau my hubby.....ok la ni resepi udang celup tepung .....



Bahan-bahan ( 4 orang )
500 g udang - buang kulit dan tinggalkan ekornya dan bersihkan,tos
1/2 sk serbuk lada sulah*
1/2 sk minyak bijan*
1/2 sk garam*
1/2 sk gula*
1 sb tepung jagung*

Bahan2 tepung utk menyalut udang :-
2 cawan tepung naik sendiri
1 sk garam
1 sk serbuk perasa ayam
1 sk serbuk lada sulah
air secukupnya utk membancuh tepung
2 sb minyak masak
(bahan2 tepung disatukan dan kacau hingga sebati)
Minyak masak untuk goreng terendam

Cara-cara
Satukan bahan2 bertanda * dan gaulkan pada udang dan perap 1/2 jam.
Celupkan udang dlm adunan tepung.Ekornya tk pyh dicelup tepung.
Goreng udang dalam minyak yg telah dipanaskan dulu.Goreng hingga salutan tepung keemasan.Angkat dan toskan minyaknya.
Siap untuk disajikan.




JUS TEMBIKAI



SALAM....
keadsaan cuaca yang panasss sekarang ni,membuatkan tekakku nak minum minuman sejuk ja...petang tadi bangun ja dari tidur(lepas kerja malam memang tido siang,kalau tak jgn harap la dapat tido siang),tengok dalam esbox ada tembikai jadi apa lagi blend buat jus....emmm nyamannya rasa....


SAMBAL TUMIS TELUR PUYUH



SALAM.....
dah lama tingin nak makan sambal telur puyuh ni....baru semalam dapat buat.si abang long & si abg ngah mula2 tak mo makan telur ni(utk dorg tak masukkan dalam sambal)konon tak sedap.last2 minta basuhkan yang sambal tu sebab sedap pula kunun...alahai macam2 la anak aku nih.sama juga dengan kes siput tiram hari tu...si abg long makan tapi si abg ngah tak mo tak sedap kunun.ada aku dengar si abg long buat promosi "adik,makan la siput ni sedappp,kalo adik ndak mo...rugi nanti",bila si abg ngah cuba apa lagi bising la mulut dia "mama,tlg hisap siput kat adik...semua tu adik punya"jadi mama & abah ni tegok ja la.tu la mula2 tak sedap kunun.....ish cukup la kan bebel pagi2 nih...



Wednesday, April 29, 2009

MY FIRST CLASS - CUP CAKE

SALAM..........
pada 25 april yang lalu...aku telah menghadiri kelas yang dianjurkan oleh SL aka nina yang diadakan di kampung warisan,inanam sabah.dihadiri oleh 9 orang peserta.....kami di ajar tentang buttercream & gum paste.ini la kelas yang pertama yang aku attend....tangan masih kerassssss.tapi ndak apa,akan ku praktikkan lagi selepas ini(utk menyedapkan hati nih....hehehe).nasib baik dapat cikgu yang memahami....layan ye pic2 dibawah ni.....(haa ain nak tgk sangat hasil kerja akak kan....ini la hasil kerja tangan kerassssssku...hahaha)




cikgu nina sedang ambil kedatangan....selamat pagi,cikgu




haa....uli jangan tak uli




timbang betul2 ye...




uish...tekunnya diaaa





apa yang cikgu mau tu ek....




roses dalam basket...ala sorry ye , kena teleng kan kepala pula ye kalo nak tgk gambar nih...




elmo...




bc + gum paste.sayang terlupa nak snap hasil kerja tangan gum paste....




bunga matahari....





bola...request dari abang ngah...spiderman pun ada belajar tapi tak sempat nak snap masuk2 keta ja terus si abang long ngap....




badut yang patah pinggang...hehehe




masih belum puas hati dengan ros nih...




ini pun tak menjadi...




ros yg first time buat...




bunga ros..versi aku...hehehe




antara cc yang dihias...




peserta2 ....




aku dan halen...




bloger2 zon borneo bersama cikgu...





seisi bergambar....

Monday, April 27, 2009

ASAM PEDAS REBUS


SALAM.....
ini la menu hari nih...dah lama tak buat asam pedas,sesekali dapat hirup kuah...sedap juga.pekena pula dengan sambal belacan & betik muda rebus....emmmm sedapnya.betik tu lebihan kari semalam,daripada buang ja lebih baik buat ulam.tentang siput tiram tu...insyaallah hari sabtu atau hari ahad ni saya nak minta husband ambil gambar kat TAMU supaya kengkawan semua dapat melihat dengan lebih dekat lagi ye........harap2 husband tak bzzzzzzzzz dengan kaunter HASIL lagi,hehehe.saya rasa lain tempat lain panggilan kut utk siput2 nih.....macam ikan yang saya buat asam pedas tu kalau kat kampung saya panggil ikan termenung borek tapi kat sini panggil ikan lumahan.tapi benda yang sama kan....








layan gambar ye...




sambal belacan & betik muda rebus....

Sunday, April 26, 2009

KARI SIPUT TIRAM DENGAN BETIK



SALAM.....
menu hari ni...kari siput tiram dengan betik & sambal belacan + ulam sellom dan timun.siput tiram masak kari adalah request dari my hubby....dia cakap mak dia selalu masak kari dengan betik kalau dapat siput tiram....jadi masak la untuk tunaikan permintaan dia dan harap2 dia dapat melepaskan rindu kat mak dia(ye ke...entah la ek...hehehe).apap pun memang sedap la kari ni(masuk lif tekan sendiri nih)...sebab betik tu kan manis...resepinya macam masak kari biasa juga cuma tambah siput tiram & betik je....




ini la rupanya siput tiram sebelum dimasak...




layan gambar ahh...nak ambil tak dapat kan...



sambal belacan & ulam-ulaman...

PUDING LAICI DANGDUT






SALAM....
salam di hari minggu......tengok kat rumah kengkawan puding laici ni, ngences juga.jadi buat di petang hari jumaat tapi hari ni baru sempat pos n3....




Friday, April 24, 2009

PULUT INTI





SALAM....
ni menu beberapa hari yang lalu...teda mood nak letak n3 masak2 nih...masa buat tu dah plan nak balut dengan daun pisang,tapi bila siap masak pulut dah lewat malam tak sampai hati pula nak suruh husband pergi ambil daun pisang kat belakang.apa2 pun habis juga pulut nih...sebab pulut peberet si abang ngah(tukar panggil abg ngah pula...supaya cepat sikit dorg dapat adik....hehehe).....layan jer ahh.....




Thursday, April 23, 2009

SANA NITE

SALAM........
18 april yang lalu ada majlis malam mesra anjuran SANA(sabah nursing association) di sabah golf & country resort,bukit padang.ini la antara pic2 malam tu....





3 orang mak dara




bos2




persembahan koir.......







acara potong kek....




posing dulu bah...




sumandak2 yang jelita...




mak2 daras...




pasangan romantis





potong kek semopena majlis aper nih...




3 jelitawan...




asyik bergambar ja ahh....




ni poco2 ka apa?






bersama bos lama...





posing dulu bah sebelum pulang....

FOLLOWERS

Related Posts with Thumbnails