Monday, September 28, 2009

3 SYAWAL 1430 H- PART 2




SALAM..................
pertemuan dengan seorang lagi rakan di alam maya,ctzura & family.dah dapat ramai kawan dari alam maya......ctzura datang holiday ke sini,opps holiday ke honeymoon(zura,kalau salah harap maaf ye,hehe......).tapi terkilan gak sebab tak dapat bawa deyrang jalan2.4 syawal my hubby dah kerja........saya masih cuti tapi sibuk mengemas apa yang patut selepas berhari raya,settlekan kerja2 rumah yang tertunggak.5 syawal saya dah kerja,anak2 bawa pergi opis my hubby sebab nurseri tutup.nasib baik bos my hubby sporting..........masa ni malam 3 syawal, kitaorg jumpa jap makan2 & borak2.mula2 anak2 kitaorang malu2 konon ......tapi lepas tu leh kamceng pula,sama gak dengan mama deyrang(malu konon.........)hajat memang nak bawa deyrang datang umah,leh masak seafood tapi sibuk pula dengan open house sana sini,lain kali ye zura.ok la,layan ye pic2 di bawah ni..........








Friday, September 25, 2009

3 SYAWAL 1430 H- PART 1




SALAM............
hari raya ke 3,kitaorg dok rumah ja ....tunggu kenkawan yang nak datang.ni antara tetamu yang datang,ada lagi yang datang tapi macam biasa la,mok cik ni kalau dah sibuk melayan tetamu...lupa nak snap gambar.ini antara kawan sekerja saya,dorg pun oerg malaya ....yang tak dapat pulang beraya di kampung gak,sob..sob...jangan sedih2 ya.hari tu saya masak yang simple2 ja,mee goreng dan bihun goreng singapore.




apa yang di renungkan tu,ni mek kelate.........




entah apa yang difikirkan........ni asriah,orang kedah.




diaorg berdua ni,orang segamat.




si mardiana ni,orang sabah.







abang ngah & abang long suka melayan si tecik ni................

Thursday, September 24, 2009

KETUPAT PALAS




SALAM.............
hari raya mesti ada ketupat kan...,bagi orng2 utara sudah menjadi kebiasaan menghidangkan ketupat palas bersama kari ayam @ daging berkerisik,rendang ayam @ daging,boleh juga di makan bersama serunding.walaupun beraya di perantauan,kitaorang tetap menyediakan ketupat supaya terasa suasana berhari raya seperti di kampung.setiap tahun my hubby la yang akan buat ketupat ni...hehe.saya hanya tanak pulut ja.proses membalut semuanya di lakukan oleh my hubby,sebab dia lebih terrror membalut dari saya.bila dia membalut ketupat ,boleh la saya buat kerja lain......ringan sikit kerja kan.ini resepi dari bonda tercenta ............

bahan - bahan
2 kilo beras pulut
2 biji kelapa
garam secukup rasa

cara membuatnya:
-basuh beras pulut hingga bersih
-perah santan - ambil patiny
-masukkan beras pulut dalam periuk,masukkan santan biar sama paras dengan beras pulut.masukkan garam secukup rasa
-tanak hingga santan kering,beras pulut tu akan masak separuh masak ja
-sejukkan pulut dan boleh la di balut dengan daun palas(cara2 membalut seperti di bawah ye)
-siap membalut semua pulut tu,boleh la di rebus @ di kukus(saya lebih suka kukus sebab kalau nak rebus pastikan balutannya mesti kemas supaya air tidak masuk ke dalam balutan pulut tadi.










Wednesday, September 23, 2009

2 SYAWAL 1430H





SALAM....
masih lagi dalam suasana beraya kan......ini antara pic2 hari raya kedua,sebenarnya banyak lagi gambar tapi nak menguopload tu ambil masa lamaaaaaaaa sangat...jadi saya letak sikit ja la.hari raya kedua ada tetamu juga,opis mate my hubbby.plan nak jalan2 jadi tak masak apa2 pun, ketupat palas masih ada....iitu saja yang di hidangkan untuk deyrang.lepaS deyrang balik,kitaorang pula merayap ke 4 buah rumah....kawan my hubbby & kawan2 saya.hari tu memang gantung periuk............hehe.




ini rumah kawan baik abang long,si akim.yang lain semua adiok beradik akim.





ini di rumah ain............




ini la cewek adik,puteri namanya(ain,dia asyik bagitau puteri cewek adik...hehe)

1 SYAWAL 1430 H




SALAM dan selamat hari raya buat semua .......kembali bersiaran setelah lama menyepikan diri disebabkan sibuk dengan persiapan hari raya.baru hari saya berkesempatan untuk memaparkan cerita2 kami menyambut hari raya di perantauan.....alhamdulillah seronok dan meriah juga walaupun di sambut dengan kawan2 yang merantau seperti kami.terubat juga rindu dengan keluarga di kampung.....ini adalah antara gambar2 di pagi raya,sibuk berposing sehinggakan terlupa mengambil pic2 makanan.antara makanan yang di masak untuk tetamu....mee sup,soto,ketupat palas & kari daging kerisik dan sudah semestinya biskut2 raya kan.ramai juga kawan2 yang datang ke rumah,hingga ke malam juga melayan tetamu......meriah sekali.disebabkan sibuk melayan tetamu terlupa juga nak snap gambar deyrang.walaupun keletihan melayan tetamu tapi seronok sangat,terlupa sekejap yang sebenarnya kami beraya di perantauan.akhir kata kami sekeluarga mengucapkan selamat hari raya aidilfitri,maaf zahir dan batin buat semua.







antara tetamu yang datang.

Monday, September 14, 2009

BISKUT RAYAKU.................


biskut sutera dubai............

SALAM....
biskut yang saya buat untuk raya nanti.layan gambar dulu ye,resepi kendian........


biskut nestum berkismis............




bebola cornflakes berbijan..............




biskut salju oat.......




tart nenas gulung..........




biskut oren berbadam ..........




bikut kelapa ceri bonda............




chocolate chips..........




samperit.........




kuih siput..........

FOLLOWERS

Related Posts with Thumbnails