Monday, May 31, 2010

PULUT BAKAR


SALAM..................

Ini adalah menu wajib yang dihidangkan oleh my MIL kalau kitaorang balik kampung.kalau sebelah utara panggil kuih ni pulut bakar,tak pasti pula tempat lain apa panggilannya.cicah dengan manisan tebu yang dibeli di TAMU kota belud,emmmmm.....sedapnya.selalu kalau my MIL buat bentuknya macam bentuk abuk2 tu,ini versi saya yang nak cepat.

bahan-bahan

  • 3 cawan beras pulut
  • 3 cawan santan
  • garam secukup rasa 
  • secubit gula
  • beberapa helai daun pandan
  • daun pisang secukupnya 

Cara-cara



  1. cuci beras pulut dengan air suam


  2. masukkan santan+garam+daun pandan+gula
  3. masak didalam periuk dengan api sederhana,masak sehingga pulut masak.


  4. bersihkan daun pisang dan layur atas api kemudia potong panjang 10inci dan lebar 5inci. Setelah itu ambil sehelai dan sapukan sedikit margerin di atasnya


  5. ambil 3 sudu besar pulut dan letak atas daun pisang


  6. gulungkan daun pisang dengan rapi serta padat dan pinkan dengan lidi dihujungnya


  7. letak atas api dan balik2kan hingga garing


  8. makan ketika masih panas-panas dan ciah dengan madu lebah,susu pekat manis pun boleh.saya cicahkan dengan manisan tebu.

Thursday, May 27, 2010

NASI AYAM IPOH


SALAM.................
ini menu hari sabtu lepas.memang sedap nasi ayam ipoh ni.............resepi  asal dari quinine MYR.saya copy dari dapur kzaihttp://dapurcomelku.blogspot.com/

Bahan-bahan ( sekeluarga )

  • *BAHAN NASI*
  • 4 mug beras
  • 4 1/2 mug air rebusan ayam
  • 2 inci halia*
  • 3 biji bawang putih*
  • 3 helai batang daun bawang (ambik bhgn bawah dia...yg ada buah dia tu sekali)
  • 1 sudu besar minyak bijan
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 2 helai daun pandan
  • 4 sudu mentega 
  • *BAHAN AYAM*
  • 1 ekor ayam
  • 3 biji bawang putih*
  • 1 inci halia*
  • 3 sudu besar kicap lemak manis
  • 2 sudu besar sos tiram dan 1 sudu besar cuka
  • 1 sudu besar madu ( kalau tak dek pun tak pe)
  • *BAHAN SUP*
  • air secukupnya
  • 4 bawang putih diketuk
  • 3 inci halia di hiris
  • 3 helai batang bawang
  • 1 biji sengkuang dipotong dadu
  • 1 sudu besar serbuk lada sulah
  • *BAHAN CILI*
  • 10/15 biji cili burung
  • 6 biji cili merah
  • sedikit halia (ambik dari rebusan)
  • 5/6 biji bawang putih
  • 1 biji limau kasturi/nipis
  • sedikit air dari air rebusan ayam
  • garam n gula secukupnya
  • *BAHAN KICAP*
  • 5 biji cili burung
  • sedikit halia (ambik dari rebusan)
  • 4/5 biji bawang putih
  • kicap secukupnya
  • air rebusan ayam secukupnya
  • tepung jagung di campur dgn air secukupnya (utk pekatkan)
  • *BAHAN HIASAN*
  • tomato, salad, daun sup dan bawang, timun


Cara-cara:-
Mula2 buat air rebusan ayam...(bahan2 dalam sup) masukkan semua bahan...kecuali sengkuang dan serbuk lada sulah. tutup periuk dan masak hingga didih.Selepas air mendidih, masukkan ayam. biar ia masak selama 20 minit. selepas 20 minit, angkat ayam tadi dan toskan.

Method Untuk Nasi
Mula2 masukkan majerin dalam periuk elektrik, biar ia mencair, kemudian masukkan bahan* yg telah di blend. biar naik bau. kemudian masukkan batang bawang dan daun pandan. bila dah layu sikit masukkan sos tiram dan minyak bijan. kacau2 sekejap,kemudian masukkan beras, sedikit garam dan air rebusan ayam. biarkan hingga nasik masak.

Method Untuk Ayam
Ayam yg telah di toskan tadi di masukkan kedalam satu magkok besar. masukkan bahan* yg telah di blend dan semua bahan2 lain...kacau2 rata dan biarkan 1/2 jam. selepas ayam diperap, boleh lah digoring atau di bakar dalam oven. kalau nak goring jgn goring terlalu lama...agak2 kaler dia dah bertukar kehitaman boleh diangkat terus.

Method Untuk Sup:-
Baki air rebusan tadi didihkan kembali bersama sengkuang dan serbuk lada sulah. kalau air rebusan dah berkurangan boleh lah di campur dengan air biasa. masak hingga didih. perasakan sup. (Saya masukkan 1 kuib ayam, garam dan serbuk perasa untuk ini)
selepas semua dah masak, boleh la di makan...cara penyediaan...timun, tomato dipotong nipis2. daun sup dan bawang di potong halus dan di masukkan kedalam sup tadi.

Tuesday, May 25, 2010

MEE KARI

 SALAM........
 ini sebenrnya N3 tertunggak.masak mee kari 2 minggu lepas lagi,terlupa nak N3.layan gambor je la....












Friday, May 21, 2010

KUIH MASALODE AKA VADE

SALAM...................

resepi ambil dari rumah kakton........http://darirumahkakton.blogspot.com/



resepi kuih vade
bahan2
1. 2 cawan kacang dal, direndam semalaman supaya lembut
2. 1 biji bawang besar
3. 3 biji cili kering dihiris halus (kalau nak pedas, leh tambah)
4. 3 tangka daun kari dihiris
5. sedikit jintan manis/putih
6. garam secukup rasa
7. 3 sudu tepung gandum

cara2
1. Blend kacang dal tanpa air. Jangan risau kalau ada yg tak hancur...memang sepatutnya camtu pun...
2. Blend bawang besar, cili kering dan jintan. Kalau tak nak blend, boleh potong2 je bwg dan cili...Kak ton blend sebab anak2 tak makan kalau ada nampak bawang dan cili tu..habis dikorek dan buang...
3. gaul sebati semua bahan, tepung dan garam.
4. bentuk2 kan bulat leper dan goreng dalam minyak panas (kasi tenggelam dlm minyak tu).
*** kak ton bentukkan dan goreng terus...Bila agak2 dah masak sikit, baru terbalikkan...
jika tak, kuih akan berderai...Dan mesti deep fried supaya tak berderai...

Thursday, May 20, 2010

KEK LOBAK MERAH BERKRIM KEJU

 SALAM......................

disebabkan di sini,sana,sinun asyik menayangkan carrot cake.akhirnya kita pun dah terkena virus carrot cake.tapi virus yang baik kan,disebabkan carrot cake ni la baru saya perasan yang saya ni lama sudah tidak membakinggggggggggg.saya guna resepi masa pergi kelas memasak dulu2 masa di kangar,perlis.jom kita tengok resepinya....

bahan-bahan

bahan A
4 biji telur
3/4 cawan minyak jagung
350 gm gula halus

bahan B
250 gm tepung gandum
3/4 sdudu kecil soda bikarbonat   -diayak
11/2 sudu kecil baking powder

bahan C

400 gm-420 gm lobak merah
80 gm walnut-dicincang

cara membuatnya
-pukul telur hingga pekat kemudian masukkan gula dan pukul lagi hingga kembang.masukkan minyak dan pukul hingga rata.
-masukkan bahan B kedalam bahan Adan gaul hingga rata.akhir sekali masukkan bahan C dan campurkan hingga sebati.
-masukkan dalam loyang dan bakar mengikut suhu oven masing2.
-sejukkan dan hiaskan dengan krim keju.
                                          ini sebelum dihiaskan dengan cream cheese

krim keju
125 gm cream cheese
50 gm mentega
75 gm gula icing
1 sudu besar pati oren(sunquick pun boleh)

cara membuatnya
-pukul keju hingga berkrim dan masukkan mentega,gula ,oren dan pukul hingga sebati


                                          selepas dihiaskan dengan cream cheese

Wednesday, May 19, 2010

NASI GORENG CINA

SALAM.........

Resepi dari buku SENANGNYA MEMASAK...........NASI  bersama chef hanieliza......


bahan-bahan
bahan A
1 mangkuk besar nasi sejuk(diperoi)
2 biji telur
100 gm udang
100 gm sayur campur-boleh digantikan dengan kacang buncis dan lobak merah
1 pokok daun bawang-dipotong pendek
garam secukup rasa
2 sudu besar minyak masak


bahan B (ditumbuk)
2 ulas bawang putih
1 sudu kecil lada hitam

cara membuatnya
1.panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis hingga wangi
2.masukkan telur dan biarkan sebentar.
3.apabila sudah separuh masak,kacau supaya hancur sedikit.
4.masukkan sayur campur  dan udang.kemudian kacau rata.
5.masukkan nasi dan garam.kacau rata dan tutup api.
6.masukkan potongan daun bawang dan kacau.
7.angkat dan hidangkan.

Monday, May 17, 2010

STEAM COKLAT BLOSSOM

SALAM................

SELAMAT HARI GURU diucapkan buat semua pendidik2 di luar sana.buat untuk sarapan pagi semalam.saya punya ni versi coklat terlebih sudah..........resepi dari kak fida MYR.

bahan-bahan

140 gm gula halus
160 gm tepung gandum
20 gm serbuk koko
2 sk baking powder
2 sk ovalette
2 biji telur - gred A dari peti sejuk
110 gm susu sejat
1 sk choc paste
coklat chips secukupnya



cara membuatnya
-masukkan kesemua adunan,pukul hingga kembang dan pekat.
-sediakan acuan,masukkan 1 sudu adunan,isikan coklat chips dan tutupkan semula dengan 1 sudu adunan lagi.
-kukus selama 10-15 minit.

Friday, May 14, 2010

KEK COKLAT KUKUS


SALAM....
nak kongsi resepi kek coklat kukus............

bahan-bahan
1 cawan serbuk koko(kadang2 saya guna 3/4 cawan + 1 sudu teh nescafe)
1 cawan gula pasir
1 cawan susu cair
1 cawan minyak jagung
1/2 cawan susu pekat
3 biji telur
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh soda bikarbonat
2 penutup botol esen vanila
1 1/4 cawan tepung gandum


cara membuatnya
-campurkan serbuk koko,gula,susu cair,susu pekat dan minyak dalam periuk.kacau perlahan dan masak hingga sebati.ketepikan seketika.
-pukul hingga kembang dan masukkan dalam bahan yang dimasak tadi.
-gaul rata adunan dan masukkan pula tepung sedikit demi sedikit,gaul hingga sebati.
-tuangkan dalam loyang dan kukus selama 45 minit.

Thursday, May 13, 2010

MAKAN-MAKAN SEMPENA NURSE'S DAY

 SALAM.........
ini adalah aktiviti petang semalam,makan2 di rumah saya.sebenarnya ini adalah kunjungan balas dari kawan2 sekerja ...minggu lepas dieorang ada jemput kami sekeluarga ke rumah diaorang makan2.makan bihun tomyam(sedapppp,boleh buka kedai tomyam lepas ni) .kebetulan semalam memang ngam roster kami,ada yang bercuti,kerja pagi dan ada yang kerja malam,bukan senang nak dapat bersama2 macam ni,maklum la kitaorg kerja shift...sekejap pagi,sekejap petang,sekejap malam.jadi kebetulan pula semalam nurse's day,jadi kiranya ini sambutan nurse's day la kan.......kami semuanya satu unit-ICU(intensive care unit).yang bestnya semua geng dari malaya(jangan anggap kitaorang berkawan dengan geng2 dari malaya ja tau......kitaorang berkawan dengan semua orang yang sudi berkawan dengan kami tau.buat semua jururawat di luar sana HAPPY NURSE'S DAY,bekerja lah dengan seikhlas hati,amalkan 10 S,sesunguhnya besar tanggungjawab yang diamanahkan dan digalas oleh kita.semoga profesion ini akan disanjungi oleh masayarakat di luar sana.anatara menu yang disediakan.....



                                    kek coklat kukus



                                       karipap ,ini saya beli dengan kak zana.buat warga KK,boleh lah order dengan kak                                           zana ya(member blogger juga)



                                     laksa.....kali ni guna ikan parang.kuahnya lebih manis dan berlemak.yang penting
                                      kuahnya tidak berwarna hitam(kalau guna ikan selayang akak ikan tamban ,kuahnya
                                       hitam)





                              acara wajib,bergambar di akhir episod.

Wednesday, May 12, 2010

HAPPY NURSE'S DAY

HAPPY NURSE'S DAY TO ALL NURSE'S


tanggal 12 mei merupakan hari sambutan hari jururawat.terima kad dari kak intan,thanks kak intan.kak intan ni rajin orangnya bagi kad ucapan.terima kasih atas ingatan dari kawan2 semua.

Tuesday, May 11, 2010

NASI LEMAK PANDAN KUKUS


 SALAM........
ini sebenarnya menu sarapan pada hari minggu yang lalu.nasi lemak pandan kukus,resepi dari kak hanieliza( resepi asalnya adalah nasi lemak kukus) dari buku SENANGNYA MEMASAK ....NASI.saya yang pandai2 letak daun pandan.jadilah nasi lemak pandan kukus.dimakan bersama sambal ikan bilis,sambal tumis udang dan telur rebus.





jom kita tengok resepinya.....

bahan-bahan
1 kg beras
1 liter santan
3 helai daun pandan-dikoyak dan disimpul(saya blend dan ambil airnya,kurangkan sukatan santan)
3 keping hirisan halia
3 ulas bawang merah(dimayang)
garam secukup rasa
sedikit gula(sekiranya suka)

cara membuatnya

-basuh beras dan toskan
-masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masak hingga beras sebati dengan santan
-pindahkan nasi ke dalam kukusan berlubang dan kukuskan hingga naik wap selama 30 minit
-apabila sudah masak,sedia untuk dihidangkan.

Sunday, May 9, 2010

HAPPY MOTHER'S DAY






Greetings 




DARI JC.....


SALAM.................
di kesempatan ini saya ingin mengucapkan HAPPY MOTHER'S DAY untuk semua rakan2 blogger mahupun rakan2 bukan blogger.sesungguhnya jasa dan pengorbananmu ibu amat besar untuk dirikuterima kasih juga buat rakan2 blogger yang sudi memberi kad ucapan hari ibu.untuk my mom di kampung SELAMAT HARI IBU,sayangggggggggggggg mak.

Wednesday, May 5, 2010

ASAM PEDAS TULANG RUSA

SALAM..............
resepi saya akan update kemudian ye,ada hal pula...................


UPDATE
selalu tulang buat sup kan,kali ni kita ubah selera buat asam pedas.rasanya ok juga,not bad la.


bahan-bahan
500 gm tulang rusa
4 biji bawang merah-dimayang
1 batang serai-diketuk

bahan dikisar
10 tangkai cili kering
2 cm halia
20 gm belacan
1/4 sudu teh halba
air asam jawa secukupnya
air secukupnya
garam secukup rasa
minyak untuk menumis
daun kesom
bunga kantan


cara membuatnya
-panaskan minyak dan tumiskan bawang merah,serai dan juga bahan kisar hingga naik baunya
-kemudian masukkan halba bersama air dan juga tulang.biarkan hingga kuahnya mendidih dan tulang empuk.
-tuangkan air asam jawa,masukkan daun kesom dan bunga kantan
-perasakan dengan garam secukup rasa dan biarkan mendidih
-sedia dihidangkan

FOLLOWERS

Related Posts with Thumbnails