Tuesday, June 29, 2010

KEK LABU MANIS

bahan-bahan:
bahan A

4 biji telur gred A
3/4 cawan minyak jagung
280 gm gula halus

bahan B
250 gm tepung gandum
3/4 sudu kecil soda bikarbonat
1 1/2 sudu kecil baking powder

bahan C
400 gm labu( boleh dikurangkan ke 3oo gm jika maukan kek yang kering sikit)
80 gm walnut

cara membuatnya:
-pukul telur hingga pekat,masukkan guladan pukul lagi hingga kembang.
masukkan minyak dan pukul rata.
-masukkan bahan B ke dalam bahan A dan gaul rata.akhir sekali masukkan bahan C campurkan hingga sebati.
-masukkan dalam acuan 9 inci dan bakar selama 50 - 60 dengan suhu 170c.

Sunday, June 27, 2010

DOUBLE BERRY CHEESE CAKE

SALAM....................
kek yang amat mebelesss,rugi kalau tak mencuba.dah 2 biji saya buat,sambutan amat menggalakkan dari kawan2...........resepi hasil  dari saya kerajinan saya menggeledah dapur CMG





BAHAN-BAHANNYA :-)
250 g cream cheese
150 g mentega
3/4 cawan gula halus (mat kurangkan sikit)
3 biji telur gred A'
1 3/4 cawan tepung gandum*
1 camca teh baking powder*
1/2 camca teh soda bicarbonate*(*digaul dan diayak)
1 camca teh esen vanilla
1/4 cawan susu segar
4 camca besar blueberry filling
4 camca besat strawberry filling
Sedikit "snow powder", untuk hiasan (jika suka)


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 175C, sapu bundt-pan dengan mentega dan tabur sedikit tepung, ratakan dan ketuk keluar lebihan tepung (dalam gambar mat guna acuan silicone). Ketepikan.
  2. Putar mentega, cream cheese dan gula halus hingga kembang. Tambah telur satu persatu sambil terus memutar hingga gebu, jangka waktu untuk sebiji telur ialah 1 minit. Perlahankan speed, masukkan tepung berselang seli dengan susu. Buat hingga habis.
  3. Masukkan esen vanilla dan kacau rata. Isi 1/3 adunan ke dalam bundt-pan, sudukan strawberry filling, ratakan dengan chopstick. Kemudian, masukkan 1/3 lagi adunan dan sudukan pula blueberry filling, ratakan juga. Akhir sekali tutup dengan lebihan adunan, ratakan.
  4. Bakar 55 minit hingga 1 jam, bergantung pada oven masing2. Lepas 55 minit, periksa kek dengan mencucuk lidi sate di tengah2 bahagian kek, jika keluar bersih, kek pun dah masak. Jika belum ok, sambung membakar hingga kek masak. Sejukkan kan sepenuhnya atas jaringan. Ayak "snow powder" atas kek sebagai hiasan...
CATATAN MAT GEBU :- AWAS!!!...jika menggunakan acuan silicone, jangan sekali2 cucuk terlalu dalam atau guna lidi sate yang tajam..takut tercucuk acuan dan bocor!...elok guna lidi sate yang tumpul dan agak2 leer jangan sampai tembus (kalau guna acuan tin, tak de masalah yeaa)..."Snow Powder" tu macam gula aising (boleh guna gula aising sebagai ganti) tapi ianya berbeza dari gula aising. Snow powder ni tak mudah larut atau melengas bila dok lama di atas kek...

Thursday, June 24, 2010

IKAN TEMOLEH MASAK GULAI



hasil pancingan my hubby dan rakan2 semasa dorg ke kalabakan,resepi saya ambil dari rumah kak inakl.minta halal ye kak saya c&p disini



Bahan-bahan
  • 1 ekor ikan temoleh-di bersihkan dan diperap dengan air limau kasturi bersama garam - bilas dan toskan.
  • 10-15 biji cili api-kalau nak pedas tambah lagi
  • 1 inci halia
  • 1 inci kunyit hidup
  • 2 batang serai di titik
  • 1 helai daun kunyit di siat-siat
  • 1 cawan santan pekat
  • 1/2 cawan santan cair
  • garam secukupnya
  • sedikit serbuk kunyit
  • sedikit minyak untuk menumis
  • 1 sudu makan jus limau kasturi.
Cara Memasak

1. Tumbuk lumat atau kisar cili api bersama kunyit hidup dan halia. Serai dititik.
2. Panaskan minyak dan tumis serai dan masukkan bahan tumbuk/kisar dan kacau sehingga naik bau.
3. Masukkan santan cair.
4. Kacau selalu dan biarkan mendidih baru dimasukkan santan pekat.
5. Kacau lagi dan biarkan mendidih baru dimasukkan ikan temoleh tadi.
6. Masukkan garam bersama daun kunyit dan gaul sebati dan perasa dulu garam dan biarkan 10 minit atau sehingga ikan masak.
7. Masukkan jus limau kasturi dan padamkan api.
8. Bolehlah dihidangkan.

SAMBAL BELACAN KUININ

jangan jemu tengok n3 yang berderet2 ni,nampaknya malam ni dah boleh pos n3.......akhirnya dapat juga melepaskan keinginan nak makan sambal kuinin (orang kedah panggil konen,orang sabah panggil mangga wani) ni.tapi mahal arr kat sini.kat KK ni 1 biji rm 1 tapi hari tu jalan2 ke sipitang dapat la 4 biji rm 1.

KUIH LOPES


SALAM.......................
syukur alhamdulillah,akhirnya berjaya juga pos n3 kat sini.tak tau naper tak leh nak pos n3 2,3 hari ni.tensionnnnnnnn dibuatnya.walwupun masakan saya ni,biasa2 ja nak juga pos kat sini.hehe..........buat ni dah lama,masa kawan hubby dari kangar,perlis datang ke rumah tempohari.masih lagi menggunakan manisan tebu sebagai pencicah.jom tengok resepinya.....

bahan-bahan
3 cawan beras pulut
3 cawan santan cair
5 helai daun pandan
kelapa parut (putih sahaja)
secubit garam

pencicah tu boleh cicah dengan gula melaka yang dicairkan,manisan tebu

cara membuatnya
-basuh beras pulut
-blender daun pandan bersama santan cair-dapatkan 3 cawan
-masak beras pulut bersama air daun pandan dengan api sederhana,kacau hingga masak
-sejukkan sekejap,bungkuskan pulut dengan daun pisang
-kukus sehingga masak
-biarkan sejuk,potong dan boleh la digolek kedalam kelapa parut yang dikukus sekejap.
-sedai untuk dihidangkan.


Sunday, June 20, 2010

ASAM PEDAS IKAN KELAH

SALAM..................
setelah 2,3 hari berhempas pulas mengupload gambar ,akhirnya berjaya juga.entah kenapa susah benar nak upload gambar kat sini.tapi rasanaya kawan2 yang lain tak de masalah kan....ok la jom layan asam pedas ikan kelah ni,


bahan-bahan
-1 ekor ikan patin/tenggiri (atau apa2 ikan, ikut selera)
-4 ulas bawang merah-ditumbuk
-3 ulas bawang putih-ditumbuk
-2cm kunyit hidup-ditumbuk
-1 btg serai dititik
-3 btg daun kesum
-1 bunga kantan-dibelah dua
-1/2 mangkuk kecil air asam jawa
-3-4 sudu besar cili kering yg dimesin
-1 1/2 mangkuk kecil air biasa
-garam dan gula (ikut rasa)
-minyak masak
-sedikit belacan

Cara-cara
-Panaskan minyak, masukkan serai, cili kering, bawang merah, bawang putih, kunyit dan belacan. Tumis hingga naik bau.
-Bila sudah naik bau, masukkan air asam jawa, kacau dan biar mendidih.
-Kemudian masukkan daun kesum, bunga kantan, kacau dan masukkan air. Biar mendidih.
-Masukkan ikan, garam.sesuaikan rasa,bila masak boleh la dihidangkan.

Tuesday, June 15, 2010

KEK BUTTER PANDAN

SALAM.........................

buat sebagai kudapan semasa bercuti semalam,semalam kitaorg pargi bercuti ke keningau-tenom(gambar insyaallah,saya akan upload kemudian).kek yang memenuhi citarasa kanak2 riang,selalu asyik nak makan kek coklat ja.resepi dari ambil dari blog kak ida bakery.kak ida minta halalkan ye,saya c&p di sini......


250 grm butter or dulu2 guna marjerin ajee..hehe
250 grm gula halus
...250 grm telur - jgn tanya berapa biji - pecahkan telur tu baru timbang ,jgn kau orang timbang kulit telur lak ya...nie pun tak faham susah teman nak ajor nie..hehe
250 grm tepung naik sendiri
1 st esen pandan
1st pandan paste
almond untuk hiasan or kelapa kering

caranya :-
-pukul gula + butter hingga putih
-masukkan telur - putar sekejap
- masukkan tepung - putar hingga sebati ya..
akhir baru masukkan esen pandan n pandan paste,
kalau nak ada belang2 putih, simpan sikit adunan putih sebelum
letak pandan paste n esen pandan tu ya...lepas tu masuk leee dlm
loyang ikut suka bentuknya..tabur lee almond or kelapa kering kalau suka. bakar mcm biasa api bawah sajee suhu
lebih kurang 180 = 40 minit, or cucuk lidi dah licin kira dah masak lee tu

selamat mencuba ya...rupa memang tak cun tapi rasa walaaaaaaaaaaaaaa

p/s saya copy sebiji2 dari blog kak ida.hehe...............

KEK MARBLE TRIO

SALAM......................
ini n3 tertunggak juga,buat masa tunggu my hubby balik dari kalabakan tempohari.sebenarnya baru balik bercuti ni dari keningau dan tenom,sambil2 mengemas rumah dah mencuci kain baju....ambil mood + berehat sebentar dengan mengadap lappy.esok akan berjalan lagi ke kundasang pula.........kek marble trio,memang sedappp.resepi dari  CMG

BAHAN-BAHANNYA :-)
300 g mentega (guna unsalted butter lagi sedap)
280 g tepung gandum*
1 camca besar susu tepung*
1 camca teh baking powder*(*digaul rata dan ayak)
5 biji telur gred A
1 camca besar ovallate
250 g gula halus
30 g gliserin*
20 ml air*(*disatukan)
1 1/2 camca teh coklat emulco
1 camca teh strawberry emulco
1 /2 camca teh rose essence


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Lenser tin berukuran 8 x 8 x 3 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser kertas tadi dengan sedikit mentega. Ketepikan.
  2. Putar mentega hingga pucat, pada speed sederhana, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, putar rata dan alihkan ke dalam mangkuk lain.
  3. Dalam mixing bowl yang bersih dan kering, masukkan gula halus dan ovallate, putar hingga rata. Masukkan kelima2 biji telur, dan putar pada kelajuan tinggi hingga telur kembang dan kental seperti adunan baulu (macam dalam gambar).
  4. Perlahankan sedikit speed dan masukkan adunan no. 2 sedikit demi sedikit hingga habis, putar rata dan masukkan bancuhan air + gliserin, gaul rata.
  5. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. 1 bahagian + coklat emulco, 1 bahagian + strawberry emulco dan 1 bahagian + rose essence (yang ini biar plain). Tuang aduan secara berselang seli dalam tin tadi. Lorekkan dengan hujung pisau atau chopstik, pastikan hujung pisau/chopstik sampai ke dasar adunan.
  6. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 55 minit hingga 1 jam, bergantung pada oven masing2. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidangkan.
CATATAN MAT GEBU :- Kalau tak de gliserin, abaikan gliserin dan air, ganti dengan 50 ml susu cair atau whipping cream. Pasal perisa dan pewarna untuk marble tu boleh ikut citarasa masing2. Oven perlu dipanaskan 10 minit sebelum membakar kek.

Saturday, June 12, 2010

KARI DAGING LANDAK

SALAM..............................
haaaaa,janagn terkejut pula dengan tajuk n3 kali ni.....ini bukan saya yang masak,ini sebenarnya masakan kawan my hubby semasa dorg ke kalabakan baru2 ini.aktiviti dorg di sana memburu sambil memancing,ini antara hasil yang diperolehi oleh dorg.saya pun tak pernah merasa daging landak lagi..........entah lah macam takleh nak masuk ja.menurut my hubby rempah untuk kari ini disediakan terlebih dahulu oleh wife kawannya,cuma masukkan santan dan daging ja semasa memasak .sedap juga katanya daging landak tu.....

Friday, June 11, 2010

CARAMEL CHEESE PUDDING

 SALAM....................

 bertemu kembali  setelah sekian lama menyepikan diri.....................tuan rumah hilang MOOD nak berblogging dan berFB.hari ini kiranya ada masa dan MOOD pun datang kembali,jadi kesempatan ni nak pos la n3 caramel cheese pudding ni.masak tetap masak,nak post n3 je yang malassssss.ini sebenarnya menu tertunggak.kes nak menghabiskan cream cheese.jumaat lepas buat 2 biji carrot cake,sebiji bawa ke tempat kerja,sebab ada kawan2 nak merasa carrot cake saya.......sebiji lagi untuk makan2 dan habuan member2 opis hubby juga.resepi dari yani MYR,disebabkan saya takleh masuk MYR,jadi terpaksa la menaip........memang yummy puding ni.rugi tau kalau tak mencuba..............



bahan-bahan(4 orang)
=karamel
70 gm gula
2 sudu kecil air
2 sudu besar air suam

=puding
180 gm cream cheese
70 gm gula pasir
1 biji telur kuning
3 biji telur
450 gm susu segar
1 sudu besar jus lemon

cara -cara membuatnya:
-sediakan karamel:panaskan gula dengan 2 sudu kecil air sehingga perang.kemudian masukkan 2 sudu besar air suam.tuangkan ke dalam loyang yang sesuai.
-pukul cream cheese dgn gula sehingga sebati.kemudian masukkan kuning telur diikuti dengan telur lain sebiji demi sebiji sambil di pukul sehingga sebati.(tak perlu kembang)
-panaskan susu sehingga hampir mendidih.kemudian tuang ke dalam no 2 tadi.kacau sekata.
-tuangkan adunan puding ke dalam loyang yang ada karemel tadi.
-alaskan loyang dengan bekas lain yang berisi air.bakar dengan suhu 160c selama 40 - 45 minit.
-sejukkan sebelum di hidang.







                                        mama sibuk buat benda lain,tengok2 dah ada orang potong sambil                               nyanyi lagu   happpy besday....................



                                 ini carrot cake......

Wednesday, June 2, 2010

KETAM MASAM MANIS BORNEO


SALAM KAWAN2 SEMUA.........
alahmdulillah,bertemu kembali........nak share resepi dapat dari bapa saudara yang dok nun jauh di aloq setaq.

bahan-bahan

4 ekor ketam-sederhana besar
2 ulas bawang putih*
3 ulas bawang merah*    -bahan bertanda * ditumbuk
1 inci halia*
2 biji cili merah  -ditumbuk kasar
1 labu bawang besar   - dihiris
1 biji telur(optional)
4 sudu makan sos cili
2 sudu makan sos tomato
2 sudu makan sos tiram
1 biji limau kasturi @ limau nipis
garam secukup rasa
serbuk kunyit secukupnya
minyak secukupnya


cara membuatnya:
-cuci ketam dan lumurkan dengan garam dan serbuk kunyit.ketepikan sekejap.
-goreng ketam dan ketepikan.
-guna minyak yang sama,tumis bahan yang ditumbuk hingga garing.masukkan cili merah,sos cili,sos tomato dan sos tiram.boleh masukkan sedikit air jika suka.
-pecahkan sebiji telur dan kacau lagi.sesuaikan rasa.
-bila hampir masak,masukkan bawang besar .tutup api dan perahkan limau kasturi tadi.
-sedia dihidangkan.

FOLLOWERS

Related Posts with Thumbnails