▼
Wednesday, December 23, 2009
SPHAGETTI BOLOGNAISE
SALAM......
menu lunch hari ni,request dari abang long.resepi dari majalah RASA ogos 2008.
bahan-bahaan:
250 gm spagetti-direbus
untuk kuahnya:
175 gm pes tomatopuri
100 gm pes tomato
200 gm daging cincang
1 batang lobak merah-dihiris nipis
100 gm cendawan butang
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
garam dan gula secukup rasa
cara membuatnya:
-panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang besar hingga naik baunya.
-masukkan pes tomato puri,sos tomato serta daging cincang.tambahkan sedikit air dan gaul rata.
-masukkan lobak merah dan juga cendawan butang yang dicincang.
-perasakan dengan garam,gula secukupnya.
-biarkan mendidih dan pekat kemudian diangkat.
-hidangkan bersama sphagetti yang siap di celur.
Salam kak maria,
ReplyDeletewah, menu western tu. dah balik rumah,kak? aritu jenjalan lagi,kan? Saya suka kuah spagetti tu ;)
Salam kak Maria..
ReplyDeleteSelalu kalau buat spegetti guna kuah intant kat tin yang jual kat kedai tu je...Lain kali boleh cuba resipi kuah buatan sendiri pulaaa
wsalam nur....
ReplyDeletesphagetti tu request dari abg long kalo tak akak malas nak buat.
to sue@nenie...
wsalam,sorry akak tak leh tinggal komen kat blog sue.naper ek?ooo ya ke guna kuah instant.aah lenkali boleh cuba resepi ni lak ye.
Maria....nak juga....Akak memang suka spagetti...walla!!
ReplyDelete