Wednesday, March 3, 2010

DAGING DENDENG




SALAM....
resepi dari buku senangnya memasak...daging bersama chef hanieliza.




ini lah resepinya....


bahan A
1 kilogram daging
2 inci halia(diketuk)
3 batang serai(diketuk)
2 cawan air
garam secukup rasa

bahan B(dikisar)
10 tangkai cili kering
15 tangkai cili merah
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sudu besra rempah kurma
1 sudu besar gula merah

cara membuatnya
-daging dibersihkan,kemudian digaulkan dengan sedikit garam dan direbus bersama serai dan halia hingga lembut.
-daging dihiris nipis tetapi lebar.kemudian digoreng hingga garing dan angkat.
-tumbukkan daging didalam lesung supaya lebih lembut.
-panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan yang dikisar hingga wangi.
-masukkan daging tadi dan gaulkan hingga rata.
-sesuaikan rasanya kemudian angkat dan hidangkan.

6 comments:

  1. Salam Maria...terliur tengok daging dendeng, sedapnya!

    ReplyDelete
  2. nyum2 terliurnya..baru tnya kat fb akak masak pe rini..adoi terliur dan tgh kekecuran skrg kak..

    ReplyDelete
  3. salam maria..wah bestnya kalau dapat makan daging dendeng..sodap ni..akak suka makan tapi nak buat cam lecehlah..

    ReplyDelete
  4. salam maria...sdpnya daging dendeng tue!!

    ReplyDelete
  5. daging memang sedap...alahai nak buat tu leceh la! tau makan aje...nak menumbuk daging tu yang lemah!

    ReplyDelete
  6. buat kawan2 semua...
    aah daging dendeng memang sedap sebab ada rasa kelainan bila daging di tumbuk.tapi tu la bab menumbuk tu yang lomah semangat kan...

    ReplyDelete