Monday, April 19, 2010

IKAN SINGGANG SERANI

 
SALAM.........
menu dinner semalam,setelah kepenatan pergi berkelah ...ini aja la yang dapat dimasak untuk hidangan makan malam.resepi dari CMG,saya ambil di MYR.


Bahan-bahan ( Untuk 4 - 5 orang )

  • 2 ekor ikan kembung segar, bersihkan dan potong dua-saya guna ikan parang
  • 2 ulas bawang putih*
  • 4 biji bawang merah kecil*
  • 1/2 cm halia*
  • 1/2 cm lengkuas*
  • 1 inci kunyit hidup*
  • 7 - 10 biji cili padi, kalau tak nak pedas boleh dikurangkan*(*ditumbuk jgn terlalu lumat)
  • 1 kuntum bunga kantan, dibelah dua
  • 2 batang serai, dititik
  • 1 camca besar asam jawa, dibancuh dgn 1 cawan air dan tapis jusnya
  • 1 kiub ikan bilis "Maggi"
  • Sedikit garam dan gula (kalau suka)
  • 1 camca besar minyak utk menumis

Cara-cara

  1. Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis bahan2 ditumbuk hingga naik bau. Masukkan air (anggaran 500ml, terpulang pada masing2). Biarkan mendidih.
  2. Masukkan serai, kiub ikan bilis dan garam serta gula (kalau suka). Biarkan mendidih.
  3. Masukkan ikan tadi dan bunga kantan. Bila menggelegak, tuang jus asam jawa. Masak 5 minit hingga ikan masak. Rasa garamnya. Angkat dan hidangkan dgn nasi panas....sertakan dgn ulam2man dan sambal belacan.

4 comments:

  1. wah...dah tukar langsir ni...
    sibuk2 pun sempat jugak msk utk keluarga ye!

    ReplyDelete
  2. sedapnya lauk singgang.. kalau ada smbl blcan lagi power!

    ReplyDelete
  3. to kak zana....
    aah sibuk2 pun kena memasak juga.

    ReplyDelete
  4. to yusa sari.....
    aah memang akak gu singgang ni dengan sambal belacan.

    ReplyDelete