Sunday, June 20, 2010

ASAM PEDAS IKAN KELAH

SALAM..................
setelah 2,3 hari berhempas pulas mengupload gambar ,akhirnya berjaya juga.entah kenapa susah benar nak upload gambar kat sini.tapi rasanaya kawan2 yang lain tak de masalah kan....ok la jom layan asam pedas ikan kelah ni,


bahan-bahan
-1 ekor ikan patin/tenggiri (atau apa2 ikan, ikut selera)
-4 ulas bawang merah-ditumbuk
-3 ulas bawang putih-ditumbuk
-2cm kunyit hidup-ditumbuk
-1 btg serai dititik
-3 btg daun kesum
-1 bunga kantan-dibelah dua
-1/2 mangkuk kecil air asam jawa
-3-4 sudu besar cili kering yg dimesin
-1 1/2 mangkuk kecil air biasa
-garam dan gula (ikut rasa)
-minyak masak
-sedikit belacan

Cara-cara
-Panaskan minyak, masukkan serai, cili kering, bawang merah, bawang putih, kunyit dan belacan. Tumis hingga naik bau.
-Bila sudah naik bau, masukkan air asam jawa, kacau dan biar mendidih.
-Kemudian masukkan daun kesum, bunga kantan, kacau dan masukkan air. Biar mendidih.
-Masukkan ikan, garam.sesuaikan rasa,bila masak boleh la dihidangkan.

4 comments:

  1. Salam,

    Sedap ikan masak asam pedas, tapi Sweetie suka ikan parang atau tenggiri. cuma ikan parang susah makan, banyak tulang, tapi sedap. Ikan Kelah ...sweetie tak tahulak rasanya macam mana.

    ReplyDelete
  2. ni peberet anak2 saya la ni kak maria...asam pedas...lagi pedas lagi kick! hehehee

    ReplyDelete
  3. Mcmna nk,hilangkan rasa pahit,ikan kelah.
    Klu nk sup,pahit sangat.budak3 x tahan

    ReplyDelete