Thursday, April 9, 2009

IKAN TERUBUK MASIN SAMBAL LADA HITAM



SALAM.........
masak untuk dinner semalam,selalu dapat ikan terubuk goreng biasa ja....ni ada kelainan sikit.resepi dari majalah RASA.


bahan - bahan
2 potong ikan terubuk masin
setangkai daun kari
1 biji bawang besar - dihiris
4 biji cili merah(saya guna cili padi)
2 sudu teh lada hitam
gula dan garam secukup rasa

cara memasaknya:
-ikan masin digoreng garing.angkat dan ketepikan.
-panaskan sedikit minyak di dalam kuali,tumis bawang besar sehingga kekuning- kuningan.
-kemudian masukkan cili merah dan lada hitam.kacau rata.
-perasakan dengan garam dan gula.kacau lagi.
-akhir sekali masukkan ikan masin tadi.gaul dan angkat.



4 comments:

  1. bolehla try resepi nie lak, ikan terubuk ku dah jd ikan pekasam, terperap jer dalam peti..nampak cam sedap n boleh bukak selera, makan ngan sambal belacan..perggghhhhhhh..sedapppppppppppp wehhhhh

    ReplyDelete
  2. ain.....cubalah,kalau rasa banyak lagi bole jemput akak g makan kat umah...hahaha.......

    ReplyDelete
  3. boleh bah kalu ko..ckp ja biler..nanti aku bikin..setakat mo makan terubuk n nasi puteh biler2 ja..hahhaha..

    ReplyDelete
  4. hampeh punya bisan...tak kan ikan terubuk masin dengan nasi putih ja....hehehe...

    ReplyDelete