Monday, February 1, 2010
ASAM PEDAS HARUM
SALAM........
emmm..............memang harum sesuai dengan namanya.tak rugi mencuba.resepi dari CMG,halalkan saya c&p kat sini ye.
bahan-bahan
1 kepala ikan duri (ikan mayong), dipotong - saya guna ikan teggiri ja
1 kepingan besar daging ikan duri, dikerat 2
1 biji terung biru, kupas sedikit kulit, belah dua dan kerat serong - saya guna terung bulat
1 cawan jus asam jawa
1 cawan cili kisar
2 batang serai, dititik
1/2 cm lengkuas, dititik
1/2 cm halia, dititik
1 genggam daun kesom
2 kuntum bunga kantan, belah dua setiap 1 kuntum
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
8 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1/2 inci kunyit hidup*
1/2 inci belacan*
1 camca teh lada hitam biji*(*ditumbuk lumat)
Cara-cara
Ikan mayong dicuci bersih, perap dengan limau kasturi dan sedikit garam selama 10 minit, cuci kembali dan toskan.
Dalam periuk, panaskan minyak, tumis halia, lengkuas, serai dan bahan tumbuk lumat hingga harum, masukkan cili kisar dan terus menumis hingga terbit minyak, gunakan api sederhana.
Masukkan air, kacau rata dan bila mendidih, masukkan ikan tadi. Tambah daun kesom dan bunga kantan. Masukkan jus asam jawa, garam dan sedikit gula. Bair mendidih dan masukkan terung.
Masak hingga terung lembut dan rasa, jika ok boleh matikan api. Hidangkan segera bersama nasi hangat dan ulam-ulaman....
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
10 comments:
Hi KakMaria...I'm drooling!!! :)
Hrmmmm kasi Akak teliur lak nak makan assam pedas..keharumannya sampai ke Penang dah ni!!
Salam Maria...geram tengok asam pedas u tu...amboi sedapnya!
salam kak maria...sedapnye asam pedas tu...nampak pekat je kuah tu dah la asam padas pebret kiah.kena buat jugak ni
salam kak maria,
semerbak bau asam pedas nih. tak sabar nak lunch :)
love...
hehe
kak watie...
bau sampai ke penang ke?tak per ambik bau cukup la kan.nak hantar pun jauh sangat.
treat n trick....
hehe....
kiah....
memang kuah dia agak pekat,sedap la bagi tekak akak.
nurindah....
memang semerbak baunya ......
Post a Comment