SALAM..................
Ini adalah menu wajib yang dihidangkan oleh my MIL kalau kitaorang balik kampung.kalau sebelah utara panggil kuih ni pulut bakar,tak pasti pula tempat lain apa panggilannya.cicah dengan manisan tebu yang dibeli di TAMU kota belud,emmmmm.....sedapnya.selalu kalau my MIL buat bentuknya macam bentuk abuk2 tu,ini versi saya yang nak cepat.
bahan-bahan
- 3 cawan beras pulut
- 3 cawan santan
- garam secukup rasa
- secubit gula
- beberapa helai daun pandan
- daun pisang secukupnya
Cara-cara
-
cuci beras pulut dengan air suam -
masukkan santan+garam+daun pandan+gula - masak didalam periuk dengan api sederhana,masak sehingga pulut masak.
-
bersihkan daun pisang dan layur atas api kemudia potong panjang 10inci dan lebar 5inci. Setelah itu ambil sehelai dan sapukan sedikit margerin di atasnya -
ambil 3 sudu besar pulut dan letak atas daun pisang -
gulungkan daun pisang dengan rapi serta padat dan pinkan dengan lidi dihujungnya -
letak atas api dan balik2kan hingga garing -
makan ketika masih panas-panas dan ciah dengan madu lebah,susu pekat manis pun boleh.saya cicahkan dengan manisan tebu.