Wednesday, February 3, 2010
AYAM MASAK MADU
SALAM...................
resepi ambil dari blog mamasyipah,resepi asal dari CMG.thanks buat kedua-duanya,izinkan saya c&p di sini ya.
BAHAN-BAHANNYA :
500 g ayam, potong ikut suka, gaul dengan serbuk kunyit dan sedikit garam
3 camca besar cili merah
6 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
(*kisar halus)
2 camca besar cili sos
3 camca besar madu
1 camca teh serbuk lada hitam
2 biji cili merah, hiris serong
1 biji bawang besar, hiris bulat (resipi asal tak letak)
Garam secukup rasa
Air secukupnya
CARA MEMBUATNYA :-
1.Ayam digoreng hingga kuning keemasan, angkat, toskan.
Tinggal kan sedikit minyak dalam kuali yang sama
2.Tumis bahan kisar dan cili kisar hingga terbit minyak,
masukkan sos cili dan madu dan sedikit air, biar mendidih.
3.Masukkan ayam, serbuk lada hitam, hirisan bawang dan
hirisan cili, gaul rata dan masak hingga pekat .
4.Rasa dan jika perlu tambah sedikit garam.
Angkat dan hidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
10 comments:
Gosh, AMM looks sooooooooo delicious! I'm drooling lor kak! pls pass me some...I'm waiting..hehe! ;)
Salam...
Ayam masak merah madu antara kegemaran...Dah lama tak masak ni...
sedaplah kak laok ni :)
lama x mkn..
Maria...class presentation tu...Akak tak makan ayam..nak bawang tu boleh!
kena cuba ni,ringkas saja caranya,
love,
selalu love minta yang dah abissss,sorry ek.
sue...
cuba la gu dengan nasi minyak pun sedap ni...
seri....
buat la weekend ni,tak pedas sangat pun mesti alyssa bulih makan juga.
kak watieee......
ada class gitu ye.hehe
CM.....
yup,senang dan cepat disediakan.
Post a Comment