Wednesday, February 11, 2009
DAGING TUMIS PAK ANDAM
SALAM..........
Hari ni kerja pagi,balik rumah puas juga memikirkan nak masak apa....akhirnya masak daging tumis pak andam(resepi dari kfiza MYR)...nak resepi ye,ni ha ada kat bawah.....sayur kubis je,untuk anak2ku biasa la sup...sup..sup...,jadi utk diaorang aku masak sup daging,& nugget.... dah cukup utk mlm ni.......layan jer la.........
DAGING TUMIS PAK ANDAM
bahan -bahan:
1 kilo daging
15 tangkai cili kering
2 helai daun purut
sedikit air asam jawa
gula & garam secukup rasa
10 ulas bawang merah*
5 ulas bawang putih*
2 batang serai*
2 cm halia*
1 sk ketumbar*
1 sk jintan manis biji*
minyak untuk menumis
cara membuatnya:
-daging dibersihkan dan direbus hingga lembut,rebus seketul-ketul.
-setelah daging lembut potong nipis dan ketuk2 sedikit daging tersebut dgn lesung batu
-kemudian goreng daging seketika,jgn terlalu garing.angkat & ketepikan.
-blend bahan yg bertanda *.
-panaskan minyak,tumiskan bahan2 yg telah diblend,kacau sebentar & masukkan cili kering.masak hingga garing.
-pastu masukkan daging,gula & garam,air asam jawa & daun limau purut.tambah sedikit air jika terlalu kering.
-kecilkan api & biarkan renih seketika.angkat dan hidangkan.
SELAMAT MENCUBA
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment