Friday, July 17, 2009
PAK TONGKO
SALAM...
buat untuk sarap hari ni,ulinya semalam lagi.lama terperap tu,nasib baik ok adunannya.si teruna berdua tu cicah dengan susu,mama & abahnya cicah dengan kari ikan lebihan kelmarin tu.tak sangka dah boleh buat pak tongko sendirik,senang rupanya......resepi dari sofinar MYR.......
Bahan-bahan ( 4-5 oarang makan )
pak tongko
300g tepung gandum
3 sudu besar gula pasir
2 sudu besar mentega
1 biji telur
2 sudu teh yis
50-75 ml air
secubit garam
kuah
-3 genggam kacang tanah- goreng tanpa minyak, buang kulit dan blander
-4 tangkai cili kering - digoreng dan blender bersama kacang
-garam, gula dan asam jawa
3/4 cawan air panas - ikut suka, jika tak mau pekat boleh tambah air begitulah sebaliknya
Cara-cara pak tongko
- campur semua bahan kecuali air dan gaul dengan tangan sekejap.
-masukkan air dan uli hingga licin, perap 30 hingga 45 minit
canai pak tongko lebih kurang 1cm tebak dan potong dengan pisau mengikut bentuk kesukaan anda
-panaskan minyak, dan goreng seperti menggoreng kuih donat.
kuah
- campur semua bahan dan kacau hingga sebati
-Jika tak suka kuah ini bolehla di makan begitu saja ataupun cicah kari atau lain2 pencicah
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
6 comments:
senang jugak yer resepi ni.. pernah jumpa dulu resepi pak tongko ni .. tp agak susah.. tp yg ini buleh di cuba
ok la resepi ni zai,rasa pun ok jg...
Wah pak tongko...ada lagi tak??...cicah sambal tumis ...mak aii..herm...bak 3 ketoi...
ooo inikah rupanyer pak tongko...agaknya kalo sebelah perak dipanggil kuih kundas. Lain tempat, lain nama kan!!
n9d19t9x86 r1o31c5b91 n9s85o4f88 u9e02n6j44 y8u85t6h00 l1n67u3f91
w9r34g1l38 i9z67n1r41 v2z68z6u75 v1k50k1o55 v8w82s8p70 j3i03s0l58
Post a Comment