Friday, June 11, 2010

CARAMEL CHEESE PUDDING

 SALAM....................

 bertemu kembali  setelah sekian lama menyepikan diri.....................tuan rumah hilang MOOD nak berblogging dan berFB.hari ini kiranya ada masa dan MOOD pun datang kembali,jadi kesempatan ni nak pos la n3 caramel cheese pudding ni.masak tetap masak,nak post n3 je yang malassssss.ini sebenarnya menu tertunggak.kes nak menghabiskan cream cheese.jumaat lepas buat 2 biji carrot cake,sebiji bawa ke tempat kerja,sebab ada kawan2 nak merasa carrot cake saya.......sebiji lagi untuk makan2 dan habuan member2 opis hubby juga.resepi dari yani MYR,disebabkan saya takleh masuk MYR,jadi terpaksa la menaip........memang yummy puding ni.rugi tau kalau tak mencuba..............



bahan-bahan(4 orang)
=karamel
70 gm gula
2 sudu kecil air
2 sudu besar air suam

=puding
180 gm cream cheese
70 gm gula pasir
1 biji telur kuning
3 biji telur
450 gm susu segar
1 sudu besar jus lemon

cara -cara membuatnya:
-sediakan karamel:panaskan gula dengan 2 sudu kecil air sehingga perang.kemudian masukkan 2 sudu besar air suam.tuangkan ke dalam loyang yang sesuai.
-pukul cream cheese dgn gula sehingga sebati.kemudian masukkan kuning telur diikuti dengan telur lain sebiji demi sebiji sambil di pukul sehingga sebati.(tak perlu kembang)
-panaskan susu sehingga hampir mendidih.kemudian tuang ke dalam no 2 tadi.kacau sekata.
-tuangkan adunan puding ke dalam loyang yang ada karemel tadi.
-alaskan loyang dengan bekas lain yang berisi air.bakar dengan suhu 160c selama 40 - 45 minit.
-sejukkan sebelum di hidang.







                                        mama sibuk buat benda lain,tengok2 dah ada orang potong sambil                               nyanyi lagu   happpy besday....................



                                 ini carrot cake......

4 comments:

adiezaqistina said...

sedap jer...nanti ib udini nak cuba jugak ler...ahaksss...

salamdariborneo said...

cuba la ,memang sedappp.

zEttY sYaZaNa said...

nmpk mcm sedap..nt nk try la..hehe

ris said...

nampak ja pun, dah tau puding ni mesti sedap.datang sini nak copy resepi lah ni.hehe.tqvm kak

FOLLOWERS

Related Posts with Thumbnails