SALAM.........................
buat sebagai kudapan semasa bercuti semalam,semalam kitaorg pargi bercuti ke keningau-tenom(gambar insyaallah,saya akan upload kemudian).kek yang memenuhi citarasa kanak2 riang,selalu asyik nak makan kek coklat ja.resepi dari ambil dari blog 
kak ida bakery.kak ida minta halalkan ye,saya c&p di sini......
250  grm butter or dulu2 guna marjerin ajee..hehe
250 grm gula halus
...250  grm telur - jgn tanya berapa biji - pecahkan telur tu baru timbang ,jgn  kau orang timbang kulit telur lak ya...nie pun tak faham susah teman  nak ajor nie..hehe
250 grm tepung naik sendiri
1 st esen pandan
1st  pandan paste
almond untuk hiasan or kelapa kering
caranya :-
-pukul  gula + butter hingga putih
-masukkan  telur - putar sekejap
-  masukkan  tepung - putar hingga sebati ya..
akhir baru masukkan esen  pandan n pandan paste,
kalau nak ada belang2 putih, simpan  sikit  adunan putih  sebelum
letak pandan paste n esen pandan tu ya...lepas  tu masuk leee dlm
loyang ikut suka bentuknya..tabur lee almond  or  kelapa kering kalau suka. bakar mcm biasa api bawah sajee suhu
lebih  kurang 180  = 40 minit, or cucuk lidi dah licin kira dah masak lee tu
selamat  mencuba ya...rupa memang tak cun tapi rasa walaaaaaaaaaaaaaa
p/s saya copy sebiji2 dari blog kak ida.hehe...............
 
3 comments:
salam ...sedapnya! lama dah tak buat kek ni....sonata copy yer...kalau rajin esok boleh buat ni!TK
Salam,
hehe..timbang kulit telur sekali ?? Aperpun kek gebu dan nampak sedap.
salam kak maria,
hihi. lucu pulak bab timbang kulit telur tu.
memang nampak moist.. :)
Post a Comment