Monday, September 7, 2009

BELUM ADA REZEKI............




SALAM....
salam buat semua....terima kasih kerana masih mengingati saya,terima kasih juga buat yang meninggalkan message di shoutmix.maaf kadang2 saya tidak berkesempatan membalasnya.oh ya,hari ni dah hari ke 17 kita berpuasa kan....tidak lama lagi kita akan menyambut hari raya.emmm...bagaimana dengan persiapan hari raya?mesti sekarang ni semua orang sibuk dengan membuat sekut pula kan.ok la....panjang pula mak cik membebel ya.sebenarnya nak cerita tentang tajuk di atas tu.....ceritanya bermula begini(saja nak share dengan kawan2 semua.........).sebenarnya sedihhhhh sangat tau.pada malam 31 ogos tu ,saya kerja malam.tiba2 jam 1 lebih tu ada bleeding yang banyak sangat,saya ingat ok ja.balik kerja macam biasa rehat + tidur ni.bangun tegahhari masih ada bleeding....tapi sempat lagi wat apam ceklat pisang.pastu g berbuka di luar....cari restoran area2 hospital likas(HPL),senang sikit lepas berbuka nak terus pergi spital.masa ni ok lagi tak da sakit apa2 pun.g spital,jumpa DR ...dia scan,tanya kerja wad mana,terus bagi MC 3 hari.masa ni ok lagi masa scan nmpak kantung(faham ke ni,perkataan ni.....) masih di atas.jap ja jumpa DR,dorg yang pergi surau pun belum siap.....pastu hari selasa 1 september.bangun sahur dah terasa sakit perut sangat,bagitau my hubby ...dia ambil cuti & kami ke HPL.jumpa DR,scan masih ok lagi......DR bagi MC lagi 2 hari.nasihat DR rehat banyak2 & jangan buat kerja2 berat.pastu 3 september,sakit perut lagi rasa macam sakit nak bersalin tu....saya baring ja,tiba2 rasa banyak air yang keluar....g toilet pastu ada ketulan darah yang keluar.pastu terus ok ...tak sakit lagi.malam tu lepas berbuka,datang balik sakit perut & sakit pinggang sekali.terus bersiap ke spital(beg pakaian memang dah stand by dalam kereta...).jumpa DR,tapi sebelum tu saya dah minum banyak2 supaya nanti scan DR boleh nampak.....DR scan kantung tu dah kat bawah,buat VE dah boleh nampak POC.terus admit........ambil beg dari my hubby,suruh dorg balik.masa ni dah rasa syahdu........huhu.tapi leh tahan lagi,tak mo sembang lama2 dengan my hubby,sedih sangatttttt.sampai ja di wad.....terus air mataku bergenang dan megalir dengan lajunyaaaaaaaaa.ada 1 staff nurse tu dia yang urus masa saya admitted tu,dia peluk saya dan terus bawa ke katil.syahdunyaaaaa rasa.pastu tu dia nak pindahkan saya ke bilik 2 katil 1 bilik,terus saya cakap tak mo...saya nak duk tempat yang ramai2 ni...ada kawan,boleh juga saya bersembang.nasib baik dia memahami saya masa tu..............baring2 di katil,dengar kawan2 sebelah tu bersembang terubat juga sikit kesedihanku ini......masa ni juga saya teringat mak di kampung.saya tak call mak pun,takut mak susah hati pula.......pastu asyik2 ulang gi toilet,biasa la kan tadi kan minum banyak air,masa ni sakit pun dah berkurangan.pastu DR datang clerking kes,g scan lagi ...katanya dah tak da,bila buat VE...keluar lagi POC.dia tak sure pula...panggil pula MO(dr diane)...dia scan + VE,katanya macam dah tak de.tapi kata dr diane,sok kita check lagi.saya bagitau dr,harap dah keluar sebab saya takut kena buat D & C.dr diane pun cakap ...harap2 semuanya ok.pastu dia bagi ubat untuk mengecutkan pintu rahim.pastu g tidur,tak leh lena pun.sakit semua dah hilang masa ni....pagi datang lagi DR round.buat scan lagi,kali ni by dr imelda.confirm dah keluar habis(complete abortion),jadi boleh discaj & dia bagi MC 1 week.masa ni pula kham MYR call,syahdu sangattttttt,thanks juga buat semua yang bertanya khabar,ada yang call & sms.jadi sekarang ni saya berehat di rumah dan masih berpantang la.masak2 ada juga dengan di bantu oleh my asistant le.....hehe.yang kesian kat abang long & angah,dorg cakap sedihhhh,baby kita dah tak da.abang long ok faham juga,yang si angah tu...siap tanya baby keluar ikut mana?sekarang baby dimana?dia suruh tunjuk tempat baby keluar,terpaksa la saya tunjuk baby keluar ikut perut sebab mama sakit perut kan.apa2 pun saya dan myhubby redha atas ketentuan dariNya.bersyukur sebab saya selamat,taida apa2 masalah.terima kasih saya ucapkan buat semua doktor & staff2 yang terlibat,di kecemasan dan juga wad kenanga 4.gambar di atas tu ,masa balik langkawi tempohari...tu di makam mahsuri,pinjam anak orang jaaaaaaaaa saya harap kawan2 semua mendoakan yang terbaik buat kami sekeluarga ye.

7 comments:

Ms AiReEn MoHd said...

salam. akk amria..amik napas....sambaung jap lepas berbuka...eryn baru review ni kak..malam kang eryn terjah bace ngan kusyuk tawadok ehhh

CikMin said...

salam maria...begitu kisahnyer...insya'ALLAH...len kali ada lagi rezeki tuk maria sekeluarga...jaga kesiatan baik2 ye...

mummyseri said...

Salam kak maria..
cian akak xpe sbr n tabah ye kak..seri pon penah alami pngalaman yg sama mase preggy firstime sblm alyssa da masuk 4 bln da..tp da xde rezeki terima je lah....mmg sedih sgt camana akak rasa cam tu la..tp i/allah ada rezeki akak nnt tu..seri doakan untuk akak ..
jgn sedih2 ye kak..

halen said...

salam kak maria,
byk2 bersabar ye dan rest cukup2. xpe la xde rezki lg kali ni insyallah nnt ada lg. sedey la..

Ainazli said...

kak, banyakkan rest tau, pantang dulu kejap baru wak kijer2 lain sementara masih mc nie..jgn sedih2 insyaallah lain kali rezeki pasti sebelahi akak..iktiar n terus berusaha.!!

Watierman said...

Salam maria...dah banyak hari akak tak berblog...sibuk sangat...sian Maria...moga maria tabah menghadapi dugaan ini...jaga kesihatan...jaga pantang ...moga Allah akan memberi rezeki yang lain di masa akan datang...Amin!

Ms AiReEn MoHd said...

salam kak maria....alahai..walaupun aku tak berapa paham..bebuat paham jerk...akak rest yer kak

FOLLOWERS

Related Posts with Thumbnails