Friday, March 19, 2010

IKAN KELAH STIM AROI-AROI




SALAM................
ikan kelah ini adalah pemberian dari ofis mate my hubby.sekarang ni ada tagal di sungai disini.ini first time saya dapat merasa ikan kelah,sedapppppp.isinya seakan2 isi ikan terubuk(ini pendapat saya) banyak tulang tapi tidak terlampau banyak macam ikan terubuk.aroi -aroi saya dapat di TAMU putatan,dah terpikat dengan aroi-aroi ni.....aroi-aroi adalah sejenis buah yang telah dikeringkan,dijemur di terik panas matahari sehingga ia kering(yang warna hitam di dalam gambar tu).ia adalah pengganti asam gelugur aka asam keping......kelainan pada masakan ni cuma saya goreng terlebih dahula ikan yang dilumur dengan garam dan kunyit.ini lah resepinya...........

bahan-bahan
1 ekor ikan kelah
garam
serbuk kunyit
2 ulas bawang merah*
1 ulas bawang putih*
1 biji bawang besar
2 batang serai*
3 keping aroi-aroi
1 inci halia-dihiris nipis
2 helai daun limau purut
sedikit carrot-dihiris nipis
1 biji tomato-dibelah 4

cara membuatnya:
-ikan dibersihkan,lumurkan garam dan kunyit.goreng sebentar,tidak perlu garing.
-panaskan kukusan,dalam loyang,masukkan ikan,bahan bertanda* -dihiris halus,aroi-aroi,daun limau purut,serai,halia,garam secukup rasa.kukus lebih kurang 10- 15 minit.
-akhir sekali masukkan tomato dan carrot.
-sedia untuk dihidangkan.



4 comments:

♥LOVE2COOK♥ said...

Hi KakMaria...mintak ikan cikit...Love kurang sikit ngan ikan...cikit je cukup! hehehe ;)

Yat Maria said...

Maria..sesekali mkn ikan steam ni shiok!!! lagi tengah ujan ni...cicah ngan sambal..sedap!!!

salamdariborneo said...

to love
ooo,kurang makan ikan ye.....nak sikit bole aja

salamdariborneo said...

to yat maria
aah,cicah sambal belacan pun ngam...bagi saya la.sesekali mesti makan stim2 juga kan....

FOLLOWERS

Related Posts with Thumbnails