Wednesday, February 3, 2010

AYAM MASAK MADU





SALAM...................

resepi ambil dari blog mamasyipah,resepi asal dari CMG.thanks buat kedua-duanya,izinkan saya c&p di sini ya.

BAHAN-BAHANNYA :


500 g ayam, potong ikut suka, gaul dengan serbuk kunyit dan sedikit garam

3 camca besar cili merah

6 ulas bawang merah*

2 ulas bawang putih*

(*kisar halus)

2 camca besar cili sos

3 camca besar madu

1 camca teh serbuk lada hitam

2 biji cili merah, hiris serong

1 biji bawang besar, hiris bulat (resipi asal tak letak)

Garam secukup rasa

Air secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-

1.Ayam digoreng hingga kuning keemasan, angkat, toskan.

Tinggal kan sedikit minyak dalam kuali yang sama

2.Tumis bahan kisar dan cili kisar hingga terbit minyak,

masukkan sos cili dan madu dan sedikit air, biar mendidih.

3.Masukkan ayam, serbuk lada hitam, hirisan bawang dan

hirisan cili, gaul rata dan masak hingga pekat .

4.Rasa dan jika perlu tambah sedikit garam.

Angkat dan hidangkan.

10 comments:

♥LOVE2COOK♥ said...

Gosh, AMM looks sooooooooo delicious! I'm drooling lor kak! pls pass me some...I'm waiting..hehe! ;)

Sue @ Nenie said...

Salam...
Ayam masak merah madu antara kegemaran...Dah lama tak masak ni...

mummyseri said...

sedaplah kak laok ni :)
lama x mkn..

Watierman, rmanbkr said...

Maria...class presentation tu...Akak tak makan ayam..nak bawang tu boleh!

cikmanggis said...

kena cuba ni,ringkas saja caranya,

salamdariborneo said...

love,
selalu love minta yang dah abissss,sorry ek.

salamdariborneo said...

sue...
cuba la gu dengan nasi minyak pun sedap ni...

salamdariborneo said...

seri....
buat la weekend ni,tak pedas sangat pun mesti alyssa bulih makan juga.

salamdariborneo said...

kak watieee......
ada class gitu ye.hehe

salamdariborneo said...

CM.....
yup,senang dan cepat disediakan.

FOLLOWERS

Related Posts with Thumbnails