Friday, April 16, 2010

PULUT KUNING & THE GENG





SALAM....
buat petang semalam,pulut kuning enak dimakan bersama rendang dan kari daging.jadi saya menggandingkan pulut kuning ini dengan rendang daging rusa dan kari daging rusa.emmm lazatnyaaaaaaaaaa.dapat la bagi untuk jiran2 dan ustaz ngajar mengaji abang long & angah.nak jemput makan pun dah habiss,layan gambar ja la kan...

ini resepi pulut kuning bonda
bahan-bahan
1 kilo beras pulut direndam semalaman dengan 3 keping asam gelugur dan sedikit serbuk kunyit
2 1/2 cawan santan dari 1 biji kelapa
secubit garam
secubit gula
2 helai daun pandan

cara membuatnya
-toskan beras pulut yang direndam,keluarkan asam gelugur dan kukus lebih kurang 15 minit
-angkat dari kukusan,perlahan api.
-arung dengan santan yang dicampur dengan garam dan gula,sesuaikan rasa.
-masukkan kembali ke dalam kukusan dan kukus lagi sehingga masak.
-angkat,biarkan sejuk dan bolehlah dihidangkan.



resepi rendang daging rusa bonda

bahan A
300 gm daging rusa
2 cawan santan dari 1/2 biji kelapa
2 sudu besar kerisik
2 sudu besar air asam jawa
1/2 sudu besar gula
1 sudu besar rempah kari
garam secukup rasa
daun limau purut
sedikit bunga lawang,buah pelaga dan kulit kayu manis

bahan B(dikisar)
1 inci halia
1 inci lengkuas
3 batang serai
8 biji cili kering
3 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah
1 labu bawang besar


cara membuatnya:

-daging dipotong kecil.basuh dan toskan.
-panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar bersam bunga lawang,kulit kayu manis dan buah pelaga hingga wangi.
-masukkan daging.
-masukkan kerisik,santan,gula,garam,air asam jawa dan sedikit air.
-masukkan duan limau purut.masakkan sehingga daging lembut dan kuahnya pekat.
-apabila sudah pecah minyak boleh lah diangkat dan dihidangkan.

FOLLOWERS

Related Posts with Thumbnails