Thursday, April 29, 2010

TALAM GULA MERAH


LAPISAN BAWAH
* 200gm gula merah (gula merah mama tu hitam sikit laa)
* 2 sudu gula pasir
* 2 1/2 cwn air biasa
* 1 cwn tepung gandum -saya guna tepung beras
* 1 sudu besar tepung ubi
* 1 sudu besar air kapur

CARA CARA NYA

1. Masak gula merah dan gula pasir bersama2 dngn air. Sejukkan.
2. Sementara itu panaskan pengukus dan balut dngn kain penutupnya.
3. Satukan semua bahan, kacau sehingga semuanya larut dan tapiskan.
    Masak sebentar di atas api sederhana dan sentiasa kacau.
4. Tuangkan dalam loyang yang telah disapu sedikit minyak.
5. Kukus selama 20 minit. Setelah masak,cakar2 sedikit di atas permukaannya
    dan tuang adunan lapisan atas.

LAPISAN ATAS

* 3 cwn santan pekat
* 1 cwn tepung beras
* Sedikt garam

CARA CARA NYA

1. Satukan semua bahan, kacau sehingga sebati dan tapiskan.
2. Kacau atas api sederhana sehingga adunan hampir pekat.
3. Tuang atas adunan bawah dan kukus sehingga masak (selama 20 minit)
4. Sejukkan dahulu sebelum di potong.

7 comments:

Fuat Gencal said...

Ellerinize sağlık. Çok leziz görünüyor.

Saygılar.

♥LOVE2COOK♥ said...

Sedapnya talam tuh kak! Terliur! ;)

Eliza said...

kena masuk list nih. kuih ni mmg sedap..

fuzidss said...

wahh sedap ni

salamdariborneo said...

to love...
kalau terliur cuba la buat,sedap ja buatnya tu.rasa memang sedap.

salamdariborneo said...

to eliza...
jangan masuk list ja mesti buat...hehe

salamdariborneo said...

to fuzidss
memang sedappp.

FOLLOWERS

Related Posts with Thumbnails