Friday, April 3, 2009

APAM MENTEGA



SALAM......
selalu buat apam mentega ni...sedap sangat.resepi sudah tentulah dari MYR...resepi kfiza yang dok kat penang.


Bahan-bahan ( +-50 biji )
(A) Bahan2 utk gula hangus:-
11/2 cawan gula pasir
1 cawan air
250 gm mentega
(B)
1 cawan gula pasir
4 biji telur
3 cawan tepung gandum ayak besama
2 sudu teh soda bikarbonate
1 tin susu cair
1 sudu teh esen vanila

Cara-cara
cara buat gula hangus:
-masukkan gula dlm periuk,masak dgn api perlahan hingga gula larut dan berwarna perang.
-padamkan api dan masukkan air.nyalakan semula api dan kacau hingga semua larut dan masukkan mentega,kacau rata dan ketepikan.

-Putar gula, telur dan esen vanila hingga kembang dan masukkan gula hangus yg masih panas tadi.
-kemudian masukkan susu selang selikan dgn tepung.gaul semua hingga sebati.
perap selama 1/2 jam.
-panaskan pengukus dan acuan lompang.tuangkan adunan ke dlm acuan.adunan ni jika dituang penuh kedlm acuan pun x mengapa sbb semasa masak dia x akan melimpah.
-Jika guna acuan lompang kukus selama lebih kurang 15 min - 20 min.tutup pengukus dgn kain supaya wap tidak jatuh ke bawah.
selamat mencuba.......



No comments:

FOLLOWERS

Related Posts with Thumbnails