Monday, April 6, 2009

SAMBAL KENTANG



SALAM.......
menu semalam....makan dengan nasi lemak.tapi ampun ye rahman bestari,ada derhaka sikit,letak siput tiram........emm sedap sangat.resepi dari rahman bestari - MYR.


Bahan-bahan ( boleh ikut kreativiti dan citarasa masing2 )

5 - 7 biji kentang ( saiz kecil atau sederhana)
200 gm siput tiram - di rebus dahulu(ni saya tambah)
3 ulas bawang merah - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1 - 2 inci belacan - ditumbuk
50 gm ikan bilis / udang kering - ditumbuk kasar
1 buku kiub ayam maggi / knorr
3 sudu makan cili giling
minyak masak untuk menggoreng dan menumis
serbuk perasa (kalau perlu)

Cara-cara
- Kupas kulit kentang di dalam rendaman air supaya isi kentang tidak hitam.
Apabila siap, cuci semula dan toskan sebentar. Belah kentang kepada 4 atau mengikut saiz kentang.
-Rebus kentang sehingga agak empuk bersama 1 buku kiub ayam maggi / knorr. Jangan terlalu empuk supaya tidak hancur.
-Setelah kentang empuk / lembut, toskan airnya dan goreng sehingga kekuningan.
-Setelah selesai acara menggoreng, tumiskan bahan tumbuk bersama cili giling sehingga agak garing dengan api kecil.
-Masukkan kentang goreng dan gaul sebati. Sesuaikan rasa dan angkat.
* Tak perlu bubuh garam sebab kentang sudah direbus dengan kiub ayam dan menggunakan belacan yang sudah sedia berperisa masin.

SELAMAT MENCUBA

No comments:

FOLLOWERS

Related Posts with Thumbnails