SALAM....
ubi kayu lagi kan...jangan jemu ye kalau datang sini asyik2 ubi kayu.buat bingka ni sebab nak menghabiskan baki ubi kayu yang buat lepat hari tu....resepi dari kfiza-MYR ....jemput makan semua.....saya buat sikit ja ..jadi bahan2 tu pandai2 ejas sendiri ye..
Bahan-bahan ( loyang 4 segi 9"x 9"x 3" )
2 kilo ubi kayu kuning @ putih.
2 1/2 cawan gula pasir
4 1/2 cawan santan pekat
1 sudu teh garam
sagu dari ubi kayu
Cara-cara
-ubi kayu dibuang kulit dan dibersihkan.
-kemudian sagat ubi dgn sagat kelapa.
-setelah habis sagat perah ubi dgn kain bersih utk mengeluarkan airnya.
-air dari perahan tadi yg terus dibuang.biarkan 20 min di dlm mangkuk @ besen.
-setelah itu tuang air perahan tadi perlahan2 dan kita akan dapati sagu ubi kayu.
-kemudian campur ubi kayu,sagu,gula,garam dan santan.gaul hingga sebati.
-tuang adunan dlm acuan yg telah disapu dgn minyak kelapa @ butter.
-bakar dlm oven 180C selama 11/2 jam @ sehingga masak.
No comments:
Post a Comment