SALAM...
menu dinner semalam....guna apa yang ada ja sebab nak habiskan stok,esok mau pulang kampung sudah ba....resepi dari mak yung nun jauh di japan tu....
Bahan-bahan ( 4 orang )
2 mangkuk nasi
5-6 ekor udang segar
1-2 ekor sotong sederhana - potong ring
200g daging ayam - potong kecil2
4 biji bawang merah - hiris
2 biji bawang putih - ketuk
3-4 biji cili padi - tumbuk@potong2 - klu nk pedas
1 peket perencah tomyam adabi@ 2 kiub pes tomyam maggi/knorr
kubis - hiris kecil2
carrot - hiris memanjang
tomato - potong dadu
1 batang serai - ketuk
3 helai daun limau purut - racik2
1 biji telur
garam
Cara-cara
-Tumis bawang merah,bwg putih hingga naik bau.
-Masukkan perencah tomyam. kalau kering sgt tambah air sedikit. masukkan cili padi skali jika inginkan pedas.
-Masukkan ayam. biarkan ayam masak sekejap.
-Masukkan sotong, udang, carrot,tomato,serai dan daun limau purut.gaul rata.
-Pecahkan telur dan taburkan garam. gaul. masukkan nasi dan gaul rata.
-Last skali masukkan kobis. gaul mesra. dan tutup api. hiaskan ngan daun bawang n hirisan lada merah.
-Hidangkan bersama ayam goreng berempah, keropok ikan dan sup ayam jika suka
No comments:
Post a Comment