Wednesday, January 13, 2010

RICH CHOC PUDING



SALAM......
Dah ramai yang mencuba puding ni........memang mabeles,sangat sesuai untuk penggemar coklat.resepi dari kak jun.thanks kak jun,izinkan saya copy & paste resepinya di sini ye...........

Bahan-bahan ( 1 loyang sederhana besar )
1/2 cawan serbuk koko
1 cawan gula
1/2 cawan susu tepung
1/2 sudu teh garam
4 1/4 cawan air
4 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu teh esen vanilla
3 sudu besar butter
1 paket serbuk agar2 (10-11gm)

Cara-cara
-Campurkan semua bahan kecuali butter dan kacau selalu hingga mendidih.
-Masukkan butter, kacau hingga pekat.
-Angkat dan masukkan kedalam loyang atau acuan yg disukai.
-psssttt! ni akak tambah cara yer..untuk puding ni n puding2 lain, kalu nak senang keluarkan bila dah beku, basahkan dulu acuan sebelum memasukkan puding..bila dah beku, insyaAllah senang nak keluarkan.




10 comments:

Watierman said...

Thank you Maria....dah lama tak buatkan untuk Reena..dia suka ni..akak suka buat kecik2...atau boleh gak diterap jer dengan acuan!!!Cute....& sedap!!

Sue @ Nenie said...

Salam...Sedapnya puding choc. ni....Makan sejuk² best ni....

salamdariborneo said...

to kak watie....
aah buat kecik2 comel,saya buat juga guna acuan jelly tu.tapi tak sempat snap,dah kena ngap dulu.

Alimaz-Kembara Terasing said...

salam kak...saya copy resepi yer..nak gak try...

salamdariborneo said...

to nenie




yup,kalau sejuk2 best nih....

salamdariborneo said...

to alimaz.....
boleh,try la memang tak rugi pun....

JC said...

Maria puding tu nampak sedap banget...lebih2 lagi ngan sakit tekak ni....terasa lembut jer masuk tekak

indahhouse said...

Salam kak maria,
apa khabar? banya cite saya ketinggalan.
Rich choc puding tu buat saya berselera. nampak juicy sangat2.
sedap tu, ikan pari hasil memancing. Saya cuma penah tengok org memancing, belum penah cuba.
nak ikut berkelah? hihihi

salamdariborneo said...

jc,yes amat sesuai untuk yang sakit tekak,lembut dan sejuk bila lalu kat anak tekak tu....

salamdariborneo said...

nurindah.............
cuba la buat rich choc puding tu......sedap.akak pun tak pernah memancing cuma ikut my hubby ja.nak ikut ye,jommm kita pergi berkelah hari sabtu ni.

FOLLOWERS

Related Posts with Thumbnails