SALAM....
ini pun menu semalam,sedap makan ikan nih.....rasa masam2.pekena pula dengan nasi panas2 pergh sedapnya.resepi dari hasue....my mil pun selalu buat macam ni.
Bahan-bahan ( Bergantung saiz ikan )
1 ekor ikan tongkol segar sederhana besar-potong2 dan cuci bersih
1-2 sudu makan asam jawa
1 sudu makan penuh garam-letak lebih sedikit agar senang meresap
Serbuk perasa-tak letak pun takpe
1-2 batang serai-diketuk (utk aroma serai-tak letak pun takpe)
1 cawan minyak untuk menggoreng
Cara-cara
-Lumurkan asam jawa pada keseluruhan isi ikan dan gaulkan kesemua bahan lain bersama ikan kecuali minyak masak.
-Rasa sedikit dengan hujung jari,harus terasa garamnya sebelum diperap.Perap sekurang2nya setengah jam sebelum digoreng
-Jangan goreng ikan terlalu lama kerana isi ikan tongkol yang garing rasanya agak kering..
No comments:
Post a Comment