Friday, August 14, 2009

KUIH SIPUT





SALAM
kuih siput ni mengingatkan saya zaman remaja dolu2,selalu nolong mak buat sebelum raya.selalu mak yang adun tepung saya tukang tenyeh ja.setiap kali raya mesti buat 1 kilo.memang orang kata ada nostalgia la kuih siput ni.sampai sekarang pun kalau balik bercuti mesti tenyeh kuih siput ni sama2 dengan mak bawa bekal balik sini.ini pula 1st time buat sendirik,komen abang long "yang tok kampung (my mom la tu)buat sedap lagi walaupun pedas sikit,nanti mama buat macam tok kampung buat tau".huhuhu dia komen mama dia buat tak sedap....tak pa next time mama cuba buat bagi sedap ya.saya buat resepi dari syahmi MYR,masa buat ni my mom pergi sungai petani nengok adik ipar saya admitted sebab abortion jadi malas nak tepon tanya resepi kat my mom.apa2 pun jom layannnnnnnnnnnnn

Bahan-bahan ( 1 balang sederhana )
5 cawan tepung gandum
1 biji telur
50gm margerine
1 s.kecil serbuk jintan manis
1 s.kecil serbuk jintan putih
2 sudu kecil serbuk udang kering
1 sudu kecil garam (ikut rasa)
Sedikit serbuk perasa (optional)
3 sudu besar cili boh/serbuk cili
Daung bawang /daun sup (dihiris )
Santan secukupnya untuk menguli

Cara-cara
-Gaul semua bahan ( kecuali santan ) hingga bercampur semuanya.
-Uli dengan santan hingga menjadi doh.
-Cubit sedikit adunan, gentel bg bulat dan tenyeh atas papan kuih siput.
-Bila semua dah digentel, boleh lah goreng hingga garing.



3 comments:

Watierman said...

Salam Maria....comel2 nye bentuk kuih siput tu...kalau nak adjust...Maria rasa apa yang patut diadjust dari resepi tu...teringin gak nak mengentel...tapi dah abang long kata mak tok dia buat lagi best...maria check le tengok...kat mana nak kena adjust...kalau dpt resepi mak maria lagi ump!..Boleh akak try dulu!hahaha!

salamdariborneo said...

kak watie,rasanya mak ada letak cili kering kisar + bawang merah + serai.yang lain tu macam sama ja......oh ya mak kata guna minyak masak lagi best dari majerin,lagi satu mak kata guna ikan bilis lagi sodap.akak tau la orang tua kan......mana dia mau majerin tu.tapi nanti saya confirm balik dgn mak,saya cuba dulu ya dan tempek resepi kat sini ahh.

dayang_jack said...

k.maria, akak tau x air lemuju tu ape?..mak dyg slalu buat kuih siput dgn air lemuju tu nk kasi aromanya naik n sedap dimakan. x penah miss buat stiap raya...nk tanya die seganlah takut kena marah..huhu. kuih siput ni mmg feberet dyg...skdr tukang mkn jer tp x pnh nk buat..sb tu mak slalu membebel..skrg ni bl dh duduk jauh dr mak barulah trasa rindulah nk buat kuih siput nih... :)

FOLLOWERS

Related Posts with Thumbnails