Sunday, July 19, 2009

FESTIVAL BETITIK SABAH 2009-PERASMIAN




SALAM di hari minggu.....
pesta betitik yang diadakan di plaza platinum(seri & kzana,kalau salah tolong betulkan) bersebelahan giant putatan.acara perasmian pada 16 julai 2009 oleh datuk masidi majun.sebenarnya kalau uol nak tahu kitaorg jarang pergi kalau acara sebegini,malas nak layannnn...parking pun susah.tapi memandangkan my hubby bertugas kaunter pada hari tersebut jadi kitaorg layannn la juga.my hubby pergi sendiri & saya pergi bersama teruna 2 orang tu(belum teruna lagi pun,hehehe).dan yang paling penting saya mengambil kesempatan untuk berbuka puasa di luar juga.sebab kawasan tu dekat suda dengan JATI TOMYAM,kedai makan yang anak tekak ni rasa sesuai gitu....kami bertiga pargim kejap ja,selepas datang ja VVIP terus kami balik....sebab teruna tu bersekolah kan esok(time sekolah tidur awal diaorang ni).
nak cerita sikit tentang apa saya dengar pada malam tu & info dari my frenz juga ,rafalinah(orang dusun KB ni tapi pandai juga cakap bajau,nek kasi ajar aku ba....) tentang pesta betitik,ampun ya kalau salah wahai warga sabah.pesta betitik adalah satu acara di kalangan suku kaum bajau di sabah.acara bergendang dan nyanyian.setiap daerah ada satu lagu tersendiri.......selalunya ia dimainkan pada majlis perkahwinan,merenjis(menepung tawar),kenduri akikah dan majlis berkhatan.untuk kawan2 itu saja ba yang boleh saya bagitau.......pada malam itu selain ada persembahan gendang dan nyanyian lagu tempatan ada juga acara tarian.jom layan gambar...........














acara kemuncak,pertunjukan bunga api.....

2 comments:

mummyseri said...

cite la kak x sbr nak tau betitik tu ape sbb x smpt le nk g tgk..:)

salamdariborneo said...

seri,dah crita tu.tak pe next year bole pergi...

FOLLOWERS

Related Posts with Thumbnails