Thursday, July 16, 2009

KARI IKAN BULAN WIF KOBIS





SALAM.....
menu untuk berbuka semalam,kari lagiiii......biasa la orang kedah ,kari setiap hari pun layannnnn.tambahan si teruna berdua tu pun boleh layan kari,jadi senang la kerja mama kan.kali ni buat kari wif kobis pula,nengok dalam ice box kobis ja yang sesuai untuk di campur dalam kuahnya.ikan ni kat sini diaorang panggil ikan bulan,tak pasti pula kat tempat lain apa panggilan untuk ikan ni.ikan ni memang sedappp.masa mula2 dulu tak layannn pun ikan ni....nampak tak menarik tapi brlambak2 kat pasar nun.ingat lagi macam mana boleh jatuh cinta dengan ikan ni...tahun lepas pergi coti2 ke sandakan,member my hubby suggest makan di pasar shim2.pelbagai menu ada disana,tapi yang paling famous ikan bakar la,ramai orang2 malaya yang tinggal di sandakan makan di situ.mula2 minta ikan bakar yang sederhana tu 1 ekor ja,kunun cukup la untuk kami berdua ja...si teruna berdua tu makan soto.lauk sampingan kerabu mangga & sayur campur......rupa2nya sedappp yang teramat sangatttttttt,minta lagi 1 ekor...layan dengan kerabu mangga perghhh sedapp.sayur campur tu dah tak pandang lagi.......harga pun murahhhhh sangat2.bila mak cik kedai tu bagitau rm 14.80,tak percayaaaa.my hubby siap tanya betul ke ni mak cik.betul la katanya.pastu kitaorg siap tanya sok kedai bika jam berapa nak tapau pula...hehehe malu juga dengan mak cik tu.rupa2nya bukan saya & my hubby ja yang jatuh cinta dengan ikan bakar tu,ada kawan saya pun jatuh cinta juga...hari tu dia ada plan dengan saya nak pergi sandakan naik bas untuk makan ikan bakar pasar shim2 tu....tapi fikir punya fikir mengenangkan jauhnya perjalanan ke sandakan terus hasrat tu terpendam.ada tak sesiapa yang tahu resepi ikan bakar pasar shim2 tu.....share la ahhhh.ikan bakar kat sana kalau di bahagian utara malaya memang berbeza.sedappp ba.....ish panjang pula membebel pagi2 ni,harap uol tidak jemu ya membaca n3 ni.....




No comments:

FOLLOWERS

Related Posts with Thumbnails