Tuesday, July 7, 2009

KERABU NANGKA




antara menu dinner hari ni,kerabu nangka ni kalau dapat campur dengan kerang rebus baru best....beli 1 packet rm 1 pun dah banyak,yang tak bestnya kalau makan nangka ni mula la berangin satu badan tapi disebabkan nak melepaskan keinginan makan kerabu nangka ok la juga.buat kawan2 semua ini la resepi kerabu nangka (resdepi bonda tersayang...)tapi tak de sukatan yang tepat,harap dapat membantu ye.jom layannnn.....

bahan2
nangka-rebus dulu ye
kerisik
serbuk beras
santan
sambal belacan
bawang besar
air asam jawa
kerang rebus-tak letak kerang kat sini tak sedapp
garam & gula

cara membuatnya
-bancuh santan,kerisik,serbuk beras,air asam jawa & sambal belacan.
-masukkan nangka yang di rebus tadi & bawang besar.gaul rata,perasakan dengan garam & gaul.sedia untuk dihidangkan
...

5 comments:

blogresipi said...

Sedapnyekerabu nangka!!! lama sangat2 dah tak makan nie.. rindunye... nie buat kite rasa nak buat kerabu gak nie... hehe

salamdariborneo said...

sesekali makan kerabu sedap juga kan,tukar selera sikit.hehe

Ainazli said...

nak test la resepi ni..dah meleleh dah ni..lidahku memang kg stail..takleh tengok benda2 gini!

CiterMenariK' said...

wah' rugi la tak dapat rasa.. asik menelan air liour jerh.. ish best nyer''

ms_aiman said...

copy resepi ni...puasa2 nanti best buat kerabu

FOLLOWERS

Related Posts with Thumbnails