Tuesday, July 14, 2009

LENGAT PISANG KELEDEK





SALAM....
buat untuk sarap hari ni,resepi dari newbie MYR.nak minta ampun pada tuan empunya resepi ya,sebab ada durhaka sikit.saya ada campur ubi keledek,ini atas permintaan my hubby....dia suruh saya buat lengat pisang yang ada campur ubi keledek,katanya dulu2 my mil selalu buat macam ni.jadi tertunailah sudah hasrat di hati my hubby(k ina kl,pinjam ayat akak kejap ye,hehehe).oh ya mesti ada yang hairan kan kenapa warnanya purple kan,ooo itu sebabnya saya guna keledek purple.puas saya ronda satu TAMU hanya keledek purple yang di temui.mungkin sekarang ni musim keledek purple kot.pernah gak nampak kat rumah isma keledek purple gak,kan isma kan....apa2 pun memang best resepi ni.....jemput makan semua.JOM..........

Bahan-bahan ( 1 bekas untuk 4-6 orang makan )
4 biji pisang montel yang ranum dilenyek -saya guna 1/2 cawan pisang + 1/2 cawan keledek
1 1/2 cawan tepung gandum diayak
1 cawan gula
1 cawan santan
secubit garam

Cara-cara
- Panaskan periuk kukus.
-Di dalam satu mangkuk, masukkan pisang lenyek, gula, dan tepung. Kacau sebati. Kemudian masukkan santan dan garam. Kacau semua hingga sebati.
-Sapu acuan dengan sedikit minyak dan tuangkan adunan pisang tadi. Kukus selama 30-40 minit.
-Sejukkan sebentar lengat pisang ini sebelum dipotong. Sesuai dinikmati bersama secawan kopi kampung panas.




7 comments:

fzi said...

Salam...
Nampak sedap sangat...rasa nak cuba buat lah...Tq ye, boley la akak pelbagaikan menu kueh2 wat minum petang... :)

salamdariborneo said...

cuba la,memang sedap.

Farah Shady Noor said...

hmm.. nampak sungguh menyelerakan, lebih2 lagi bila dihidang dalam set Vantage Germany Series... (aku ni xdak keje lain, asyik duk ngintai perabot pinggan mangkuk org jo..).. err...org dlm pantang leh makan ubi keledek ko?? kalu tanya org perubatan, semua boleh dibedalll...

Watierman said...

Salam Maria...rasanya MIL akak pun pernah buat lengat pisang & keledek ni tapi dia potong2 ker keledek tu tabur dalam adunan pisang tu...nanti akak try..bila2 atau maria try pun okay gak...he..he..sukanya nengok set Vanatage tu...cun sgt...

mummyseri said...

kak maria..
mmg tertarik la tgk kue ni...cantik n suke kalenya..try jugek la nnt..

blogresipi said...

Bestnye lengat nie... kaler pun cantek tue... set pinggan pun cantek jugak.hehe

salamdariborneo said...

to fzi,cuba la resepi ni memang senang & sedap pula tu.

farah,tak de la tu kan...jadi dok skodeng sana sini.hehe tak pe dalam pantang memang macam tu kan ,relax sikit.kalau farah tanya akak kan jawapannya tokleh makan walawupun akak kerja medical tapi bab pantang2 ni akak ikut orang tua2.

kak watie,hehe suka ya dengan set vantage tu.....saya main kut tu kak ikut PERNAMA,kalau nak beli cash tu lambat sikit kut.ok nanti saya cuba buat yang versi akak cakap tu.tunggu la lama sikit biar dorg rasa nak makan pula....


seri,try jangan tak try....hehehe

ijan,memang best lengat ni.set pinggan tu....aha tq.

FOLLOWERS

Related Posts with Thumbnails